Доларът ще удължи господството си отвъд 2022 г.

15:55, 06 октомври 2022
Продължителното покачване на долара е лоша новина за повечето основни валути, включително еврото
Доларовият индекс се повиши с над 16% досега през 2022 г.
Еврото например падна с 12% за годината спрямо долара. Общата европейска валута падна под паритета (1€ = 1$) с долара през август и оттогава не го е прескачала

Неудържимият долар, който вече има знаменателна година, вероятно ще продължи господството си след 2022 г. Toва показва проучване на Reuters сред валутни стратези. Доларовият индекс се повиши с над 16% досега през 2022 г., като валутата показва малко признаци на забавяне в скоро време. В основата на възхода на зелените пари бяха резултатите на икономиката на САЩ, повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв с 3.0% тази година, очакванията за още повишения и ролята на долара като валута-убежище. 

85% от анализаторите, анкетирани от Reuters, казват, че доларът ще продължи да се засилва спрямо основните си конкуренти. Единственото разминаване в позициите е колко още ще продължи доминацията му. Част от валутните стратези казват още поне три месеца, а други - още шест месец. Има и малък дял специалисти, които казват, че доларовото рали ще продължи 1 година и повече. Твърденията им почиват на очакването, че обръщането на лихвената политика на Федералния резерв ще започне да подкопава американската икономика едва през второто тримесечие на следващата година. 

Лоши новини за еврото и другите основни валути

Продължителното покачване на долара е лоша новина за повечето основни валути, които не само са натрупали тежки загуби досега тази година, но също така са изненадващо по-слаби валутите на нововъзникващите пазари.

Валутите на осем от десетте най-големи световни икономики отбелязват двуцифрен спад спрямо долара през тази година. Проучването на Reuters показва, че валутните стратези са на мнение, че повечето от тези валути няма да успеят да възстановят загубите през следващите 12 месеца.

Еврото например падна с 12% за годината спрямо долара. Общата европейска валута падна под паритета (1€ = 1$) с долара през август и оттогава не го е прескачала. Очакванията на експертите са еврото да остане под паритета поне в следващите шест месеца. През втората половина на 2023 г. се очаква еврото да се покачи с 4% спрямо зелените пари и да достигне цена от 1.03 долара за 1 евро. 

Още по-лошо ще е представянето на японската йена, която наскоро достигна 24-годишно дъно спрямо долара. Очакванията са за 1 година тя да възстанови само част от загубите си. През тази година йената загуби 20% от стойността си спрямо долара, а се очаква през 2023 г. да навакса само 7% от загубите. Голяма част от слабостта на японската валута се дължи на това, че централната банка се придържаше към своята ултра разхлабена парична политика, докато почти всяка друга централна банка се движи в обратната посока.

Очакванията са британският паунд да удължи загубите си спрямо долара в следващите шест месеца, а възстановяването да започне през 2023 г. с поскъпване с 3.6% спрямо долара в рамките на годината.

Рублата отслабва

Рублата отслабна до над 60 рубли за долар в четвъртък и достигна двуседмично дъно. Разпродажбите са свързани с новите санкции на Европейския съюз, с които се въвежда таван на цените на руския петрол. Това увеличи и рисковете, че притока на чуждестранна валута в Русия може намалее.

"Приносът за слабостта на рублата спрямо долара, еврото и юана беше продължаващата ниска активност на износителите, както и повишената пазарна несигурност“, казаха анализаторите на Promsvyazbank.

През последните седмици инвеститорите се тревожеха, че новите санкции срещу Русия могат да ограничат търговията с долари и евро в Москва. Тези страхове, които тласнаха рублата до почти осемгодишен връх спрямо еврото, изглежда засега са утихнали.

"Поевтиняването на рублата е свързано с временното отпадане на рисковете за спиране на организираната търговия с евро и долари в Русия поради западните санкции“, казват анализатори.

Заради неизвестните около войната в Украйна, засега не са направени прогнози за динамиката на рублата през 2023 година.

Етикети:
евро, САЩ, рубла, Федерален резерв, долар
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Финанси