Денков: Комуникационна кампания за еврото ще започне през есента

12:05, 07 август 2023
Премиерът е категоричен, че преминаването от лев към евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото
Коментар на Николай Денков
Относно приемането ни в Шенген и несъгласието от страна на Австрия и Нидерландия Денков коментира, че проблемът в Австрия е големият брой мигранти

“Комуникационна кампания за еврото ще стартира септември - октомври”.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук. 

“Крайно време е да разберем, че страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромна степен са неоснователни”.

Според него преминаването от лев в евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото.

“Трябва да внимаваме за инфлацията, трябва комуникационна кампания, цените трябва да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лева”.

Относно приемането ни в Шенген и несъгласието от страна на Австрия и Нидерландия Денков коментира, че проблемът в Австрия е големият брой мигранти. 

“108 000 души са се записали, търсейки статут за бежанци в Австрия, и това за тях е голям проблем. Една част от тях са от България. Усилията са насочени към намаляване на мигрантите, които навлизат на наша територия, хващането им у нас, работа с европейските структури. Един от новите акценти са опитите да бъдат блокирани организаторите. В Нидерландия проблемът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, борбата с корупцията”. 

Премиерът уточни, че законите, приети от Народното събрание, са усилия в тази посока.

Министър-председателят коментира и промените, които са предложени в Конституцията. Според него те запазват статута на служебните правителства.

„Тук има една неточност, когато се коментира въпросът. Всъщност служебни правителства ще има. Това, което се опитват да избегнат предложените промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и стратегиите. Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година“.

Етикети:
евро, Николай Денков, еврозона, кампания
Още от Финанси