Цените на петрола падат, докато доларът достига нов връх

09:47, 28 септември 2022
Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 1,08 долара, или 1,3%, до 85,19 долара за барел
Цените на петрола падат
Силният долар намалява търсенето на петрол, като го прави по-скъп за купувачите, използващи други валути

Цените на петрола паднаха с повече от 1% в сряда (28 септември), притиснати от укрепващия долар и изграждането на складове за суров петрол, които компенсират подкрепата от съкращенията на производството в САЩ, причинени от урагана Иън, съобщава Ройтерс. 

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 1,08 долара, или 1,3%, до 85,19 долара  до 03:41 GMT, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 99 цента, или 1,3%, до 77,51 долара за барел.

В същото време доларът достигна нов връх от две десетилетия спрямо кошница от валути на фона на нарастващата доходност на държавните облигации. Така силният долар намалява търсенето на петрол, като го прави по-скъп за купувачите, използващи други валути.

Азиатските фондови пазари се понижиха, тъй като растящите разходи по заеми подхраниха страховете от глобална рецесия, плашейки инвеститорите в прегръдките на долара-убежище.

„Тъй като азиатските пазари намаляват поради скока в доходността на облигациите, перспективите за търсенето са помрачени на фона на възможна наближаваща икономическа рецесия“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Той добави, че фокусът на търговците не е върху проблемите с предлагането в момента, тъй като сътресенията на пазара на облигации понижиха рисковите активи, заедно с упорито високия щатски долар, който оказа натиск върху цените на петрола. 

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с около 4,2 милиона барела за седмицата, приключила на 23 септември, докато запасите от бензин намаляха с около 1 милион барела, според пазарни източници във вторник, позовавайки се на данни от индустриалната група Американския петролен институт.

Запасите от дестилат са нараснали с около 438 000 барела, според източниците, пожелали анонимност.

Докладът идва преди официалните данни на Администрацията за енергийна информация, които трябва да бъдат публикувани в сряда (28 септември)  в 16:30 ч. EDT.

Goldman Sachs намали прогнозата си за цените на петрола за 2023 г. във вторник поради очакванията за по-слабо търсене и по-силен щатски долар, но каза, че разочарованията в световното предлагане само засилват дългосрочните възходящи перспективи. 

А производителите вече започнаха да връщат работници на офшорни петролни платформи, след като спряха производството си преди урагана Иън, който навлезе в Мексиканския залив на САЩ във вторник и се очаква да се превърне в опасна буря от категория 4 над топлите води на залива. 

Около 190 000 барела на ден от производството на петрол, или 11% от общото количество в Персийския залив, са спрени, според офшорния регулатор Бюрото за безопасност и екологично правоприлагане (BSEE).

Производителите загубиха 184 милиона кубически фута природен газ, или близо 9% от дневния добив. Персоналът е бил евакуиран от 14 производствени платформи и платформи, съобщи BSEE.

Иън е първият ураган тази година, който прекъсна производството на нефт и газ в Мексиканския залив на САЩ, който произвежда около 15% от суровия петрол на Съединените щати и 5% от сухия природен газ.

Етикети:
петрол, пазари, долар
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Финанси