Асен Василев за протеста на полицаите: Всяко искане за заплати води след себе си нови искания

16:03, 16 юли 2023
Финансовият министър е категоричен, че този бюджет "не затяга коланите"
Коментар на Асен Василев
Василев уточни,че има буфери в бюджета, но "те не са толкова много, с колкото би било спокойно"

"Всяко искане за заплати води след себе си нови искания. През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, но без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно. Това обаче е преценка на депутатите".

Това заяви министърът на финансите Асен Василев пред БНР във връзка с искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера.

"Всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали тази политика трябва да се проведе. Парламентът преценява. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право".

Василев уточни,че има буфери в бюджета, но "те не са толкова много, с колкото би било спокойно".

"Бюджетът е изпълним, но е трудно изпълним. Към края на май заварихме дефицит от 1.2 милиарда. Вече сме на излишък от 200 милиона. Приходните агенции заработиха в един по-ритмичен режим. Ръст от 1.8 е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. Не се притеснявам за бюджетния дефицит от 3% към момента. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка".

Той е категоричен, че този бюджет "не затяга коланите".

"В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците".

Финасовият министър обясни защо не са върнати старите данъчни ставки на ДДС, въпреки че ковид пандемията, заради която бяха въведени, приключи. 

"Връщаме ДДС върху цената на газа, защото енергийната криза отмина. Останаха 3 ДДС ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има нагласа тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук все още не са се успокоили напълно пазарите. Третата е свързана с ресторантьорството, където има заявка за изсветляване на сектора, а 9-те процента помагат за това. Предвидили сме запазването й. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да плати сметката, ако не получи касов бон".

Етикети:
Асен Василев, бюджет, протести
Още от Финанси