Асен Василев не очаква по-скъпи горива, "Лукойл" всявал страх

16:22, 19 ноември 2023
ПП-ДБ провежда в града национално съвещание с новоизбрани кметове, общински съветници, депутати и изпълнителната власт

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар. Няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас. Това обяви в неделя финансовият министър Асен Василев пред журналисти в Благоевград.

"Продължаваме промяната - Демократична България" провежда в града национално съвещание с новоизбрани кметове, общински съветници, депутати и представители на изпълнителната власт.

Преди дни ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се разбраха за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари - спиране на квотите за износ, втората e от 1 март 2024 г. - окончателна отмяна на дерогацията.

Асен Василев коментира и позицията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г. и че може да стигне до спиране на работата на рафинерията.

Според финансовия министър това са опити за всяване на страх.

В партийното съвещание участва и премиерът Николай Денков, който коментира позицията на ПП-ДБ за оставка на вътрешния министър Калин Стоянов след погрома в София, съпътствал мача между България и Унгария в четвъртък. 

"В не малка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие, които видяхме всички", каза премиерът.

По думите му е неприемливо полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите.

"Огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие и им благодаря, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани", каза още Николай Денков.

Калин Стоянов каза, че няма намерение да подава оставка. Той бе защитен от лидерите на ГЕРБ и ДПС - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Още от Финанси