Жозеп Борел: Срещата в Прага е начин да потърсим нов ред без Русия

19:08, 06 октомври 2022
Лидерите на 44 държави се събраха на първата по рода си среща в Прага
Жозеп Борел: Срещата в Прага е начин да потърсим нов ред без Русия
Лидерската среща продължава и в петък, когато фокусът ще бъде поставен върху енергийната криза и сътрудничеството между страните за преодоляването й

"Тази среща е начин да потърсим нов ред без Русия. Това не означава да изключим Русия завинаги, но Русия на Путин нямат място тук". Такива бяха първите думи на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел по време на първата по рода си среща на повече от 40 лидери от континента в Прага.

Те се събраха днес, за да изразят единната си позиция срещу войната на Русия в Украйна, тъй като енергийната криза и високата инфлация, подхранвани от конфликта, опустошават икономиките им.

В учредителната среща на върха на Европейската политическа общност участват 27-те държави членки на Европейския съюз, партньори от Балканите и Източна Европа, както и държави като Турция и Великобритания - единствената страна, която напусна общността. Новата общоевропейска група се събра по инициатива на френския президент Еманюел Макрон, който вижда в нея възможност за равноправен диалог между членовете на ЕС и останалите държави по въпроси, които стоят пред всички тях.

Въпреки, че на срещата няма да бъдат приети официални становища, Макрон изрази надежда, че групата ще може да се разбере за нови "общи проекти". Тъй като Европа е изправена пред високите цени на енергията, Макрон заяви, че приоритет е повишаването на енергийната свързаност между държавите.

Русия е единствената голяма европейска сила, която не е поканена, както и нейният съсед и поддръжник във войната Беларус.

"Това, което ще видите тук, е, че Европа е солидарна срещу руската инвазия в Украйна", заяви исландският министър-председател Катрин Якобсдотир, цитирана от “The Washington post”.

Белгийският й колега Александър Де Кроо заяви: "Ако погледнете само посещаемостта тук, ще видите колко е важна. Тук е целият европейски континент, с изключение на две държави: Беларус и Русия. Това показва колко изолирани са тези две държави".

Срещата на върха е идея на френския президент Еманюел Макрон и е подкрепена от германския канцлер Олаф Шолц. И двамата смятат, че срещата трябва да помогне за повишаването на сигурността и просперитета на целия континент.

Макрон определи събитието като "важен момент". Целта е да се изработи обща стратегия за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена Европа.

Шолц нарече новия форум "голямо нововъведение", тъй като лидерите могат да разговарят за общите си проблеми, "без да се съобразяват с дневния ред и необходимостта от постигане на споразумения" . Това ще спомогне за подобряване на връзките със съседите на ЕС, "много от които искат да станат негови членове“.

"Целият европейски континент е тук, освен две държави - Русия и Беларус. Това само показва до каква степен те са в изолация", подчерта белгийският министър-председател Александер де Кро, цитиран от Франс прес.

Лидерската среща продължава и в петък, когато фокусът ще бъде поставен върху енергийната криза и сътрудничеството между страните за преодоляването й.

Етикети:
Русия, Украйна, ЕС, Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Жозеп Борел
Още от ЕС