Очаква се днес ЕС да се разбере за новите санкции срещу Русия

13:10, 05 октомври 2022
Урсула фон дер Лайен обяви, че ще предложи общо договаряне на доставките на газ
Очаква се днес ЕС да се разбере за новите санкции срещу Русия
Жозеп Борел заяви, че Европа трябва да продължи да подкрепя Украйна, като това не е въпрос на щедрост, а от това зависи бъдещето на общността

Очаква се днес Европейският съюз (ЕС) да се договори за поредния пакет санкции срещу Русия. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент.

Припомняме, че Европейската комисия предложи нови санкции заради проведените от Москва референдуми за анексиране на четири области в Украйна. Другата причина беше обявената от президента Владимир Путин частична военна мобилизация.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще предложи общо договаряне на доставките на газ, тъй като самостоятелното договаряне води до ръст на пазарните цени. Тя припомни, че за последните седем месеца ЕС е намалил потреблението на газ с 10 процента, а делът на руските газови доставки с повече от 30 на сто. Освен това повечето газохранилища в Европа са изпълнили целта да запълнят капацитета си на 90 процента до октомври.

Председателят на ЕК предложи и мерки за подобряване на енергийната инфраструктура. Според фон дер Лайен държавите от общността трябва да тестват устойчивостта на енергийните съоръжения и да повишат възможностите на европейската гражданска защита.

Жозеп Борел заяви, че Европа трябва да продължи да подкрепя Украйна, като това не е въпрос на щедрост, а от това зависи бъдещето на общността:

„Русия трябва да се откаже от имперските си амбиции, Украйна трябва да си възстанови суверенитета и териториалната цялост. Войната навлезе в нова и опасна фаза, Украйна настъпва, но на фона на ядрена заплаха. Трябва да покажем, че подкрепата ни за Украйна не отслабва“, заяви Борел.

Предложенията на Европейската комисия фон дер Лайен ще направи по време на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Прага в края на седмицата.

Етикети:
ЕК, Русия, Украйна, ЕС, санкции, Урсула фон дер Лайен, Жозеп Борел
Още от ЕС