"Срещу нас има енергийна война": Какво каза Фон дер Лайен за състоянието на ЕС

13:20, 14 септември 2022
"Дивидент" следи на живо събитията в Европейския парламент в Страсбург
13:27, 14 септември 2022
Какво следва?

"Дивидент"  продължава да следи дебатите в Страсбург.

Очаквайте:

  • Реакции на български евродепутати за речта за състоянието на ЕС
  • Решението за адекватни минимални заплати в Европейския съюз
  • Разискването за ареста на бившия премиер Бойко Борисов


13:26, 14 септември 2022
Смесени реакции

Следва дебат между президента на ЕК и представителите на Европейския парламент. 

Ираче Гарсия Перес, ръководител на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, каза, че Европа е изправена пред исторически предизвикателства.

Просто трябва да отидете в супермаркета, за да видите, че типичните цени на пазарската кошница се увеличават всеки ден. Цените на храната и енергията растат без граници, допълни тя и посочи, че това е състоянието на Европейския съюз.

„Трябва да гарантираме, че имаме политическа воля да приложим тези решения. Има нужда от ограничаване на цените на бензина. Не е честно някои хора да не могат да се спрявят в рамките на месеца, докато други печелят от страданието на тези семейства“, допълни Ираче Гарсия Перес.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер призова за повече "солидарност" с Украйна и между държавите-членки

Той призова за солидарност с Украйна, включително "повече оръжия, повече пари"

„Путин трябва да загуби, Украйна трябва да спечели“, каза той.

Той също така призова за "солидарност между европейците" и каза, че неговата формация подкрепя предложението на Комисията за справяне с растящите цени на енергията.

„Има още какво да се направи“, допълни Вебер, твърдейки, че пазарите „спекулират срещу европейската солидарност тази зима“.

Президентът на центристката група Renew каза, че подкрепя предложенията на Комисията относно енергетиката и че е „за европейски енергиен щит“ ​​за защита на гражданите и малките и средни предприятия, включително „поставяне на таван на вноса на газ“.

"Ние бяхме първите, които поискаха конференция за бъдещето на Европа, с ревизия на нашия бюджет и конвенция, която трябва да последва. Мисля, че позицията на моята група е ясна", каза Сежурне.

Гласуването с единодушие в определени области на политиката трябва да бъде премахнато, продължи той.

„Върховенството на закона, нашите ценности трябва да бъдат нашият компас", добави шефът на либералната група, като конкретно атакува Унгария:

"Корупцията и дискриминацията избухнаха в тази страна, унгарските медии под контрол сега излъчват руска пропаганда. И изборите дори вече не са честни. Същото мисля и за Полша, дори ако случаят е различен, но с тези отклонения, трябва да се борим“, завърши Стефан Сежурне.

11:03, 14 септември 2022
Трябва също така да изкореним корупцията у дома

Шефът на Комисията обърна внимание и на демокрацията и върховенството на закона и подчерта, че "ако искаме да бъдем надеждни, когато искаме от страните кандидатки да укрепят своите демокрации, трябва също така да изкореним корупцията у дома".

Тя обяви, че Комисията ще представи мерки за „актуализиране на законодателната рамка за борба с корупцията“.

„Ние ще повишим стандартите за престъпления като незаконно забогатяване и злоупотреба с власт, извън по-класическите престъпления като подкуп. И също така ще предложим да включим корупцията в нашия режим на санкции за правата на човека, нашият нов инструмент за защита на нашите ценности в чужбина. Днес всички виждаме, че трябва да се борим за нашите демокрации. Всеки ден. Трябва да ги защитим както от външните заплахи, пред които са изправени, така и от пороците, които ги разяждат отвътре. Задължение и най-благородна роля на моята Комисия е да защитава върховенството на закона“, заяви Фон дер Лайен

10:49, 14 септември 2022
700 милиарда евро предстои да бъдат инвестирани в икономиката на ЕС

Председателят на ЕК премина към икономически теми. 

Тя припомни, че до момента са изплатени само 100 милиарда евро от 800 милиарда евро пакет за възстановяване след COVID.

„Това означава, че 700 милиарда евро все още са влезли в нашата икономика“, каза тя.

„Бъдещето на нашите деца се нуждае и от двете, да инвестираме в устойчивост, но и да инвестираме устойчиво“, продължи Фон дер Лайен.

Шефката на ЕК също така подчерта, че държавите-членки сега са изправени пред „нова реалност на по-висок публичен дълг“ и обяви, че през октомври нейният екип ще „излезе с нови идеи за икономическото управление“.

Тя каза, че държавите-членки трябва да имат повече гъвкавост по пътя си към намаляване на дълга, но подчерта, че „трябва да има повече отчетност при изпълнението на финансовите споразумения“.

По-простите фискални правила трябва да отворят вратата за повече стратегически инвестиции, отбеляза Урсула фон дер Лайен. 

Според нея 2023 г. трябва да бъде годината на образованието и обучението в Европа.

„Втората голяма тема е липсата на персонал за компаниите“, каза фон дер Лайен.

Имаме нужда от хора на всички нива и трябва да инвестираме повече в допълнително образование и висше образование. Имаме нужда от внимателно познаване на това какъв персонал е необходим, добави Фон дер Лайен.

„Трябва да получим квалифициран персонал от чужбина, който може да засили растежа на Европа“, смята тя.

10:38, 14 септември 2022
ЕК предлага облагане на печалбите на енергийните фирми и реформа на пазара
Руската индустрия е на пух и прах, смята Фон дер Лайен

Фон дер Лайен пристъпи към мерките срещу високите цени на енергията. 

ЕК предлага облагане на свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи електроенергия.

"Свързването на двата края се превръща в източник на безпокойство за милиони предприятия и домакинства в Европейския съюз“, каза шефът на Комисията.

„Намаляването на търсенето по време на пиковите часове ще накара предлагането да продължи много по-дълго и ще намали цените“, каза тя.

Но тя също така добави, че „милиони европейци се нуждаят от подкрепа“ и че „ограничаването на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия“ е част от решението.

„Печалбите са добри“, но е погрешно да се получават „извънредни“ печалби, които бяха увеличени от войната. Печалбата трябва да бъде споделена и насочена към тези, които имат най-голяма нужда от нея", каза Фон дер Лайен. 

„Газовите пазари се промениха драматично. Но бенчмаркът, използван на газовия пазар TTF, не се адаптира“, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че потребителите трябва да „извлекат ползите“ от по-евтините възобновяеми енергийни източници.

Фон дер Лайен каза, че ще направят „дълбока и цялостна реформа на пазара на електроенергия“.

Според председателя на ЕК сегашният дизайн на пазара на електроенергия вече не е подходящ. Затова се предлага газът да бъде отделен от формулата, по която се определя цената на електроенергията.

Фон дер Лайен коментира и санкции на ЕС срещу Русия. 

Според шефа на Комисията ЕС е наложил "най-строгите санкции, които светът някога е виждал".

Тя твърди, че след налагането на санкциите три четвърти от руския банков сектор е бил откъснат от международните пазари, производството на автомобили е спаднало със 75% в сравнение с предходната година и че руската армия се снабдява с полупроводници от домакински уреди, защото не могат да купуват в чужбина.

„Руската индустрия е на пух и прах“, каза тя. 

10:22, 14 септември 2022
Урсула фон дер Лайен: Води се енергийна война и война срещу нашето бъдеще

Очаквано, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен откри изложението си с войната в Украйна. 

От трибуната на парламента Фон дер Лайен похвали отговора на ЕС и определи войната като незаконна атака на Русия срещу Украйна.

Евролидерът подчерта, че ЕС нито се е колебал, нито се е скрил и е намерил смелостта да направи правилното нещо, подкрепяйки Украйна.

„Нашият съюз като цяло се справи с положението. ЕС стана по-добър и по-бърз в реагирането на кризи. „Веднага след като руските войски пресякоха границата с Украйна, нашият отговор беше единен, решителен и незабавен и мисля, че можем да се гордеем с това“, каза тя.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че залогът е голям не само за Украйна, но и за цяла Европа

„Ние ще бъдем тествани от тези, които искат да се възползват от всякакъв вид разделение между нас и това не е само война, отприщена от Русия срещу Украйна, това е енергийна война, война срещу нашата икономика, война срещу нашите ценности, това е война срещу нашето бъдеще", каза тя. 

10:14, 14 септември 2022
Енергийната криза - на фокус

Очакванията са вниманието на депутатите в Страсбург да бъде приковано основно от позицията на Фон дер Лайен за енергийната криза на Стария континент и нарасналите цени на енергията в последната година.

Лидерът на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер каза, че неговата група "подкрепя инициативите на Комисията за цените на енергията", въпреки че подчерта, че може да се направи повече.

„Хората са разтревожени в цяла Европа и украинците водят смела битка, така че имаме нужда от зима на солидарност“, добави той.

Той също така каза, че очаква ЕС да трябва "да се бори за демокрация" в собствените си граници и да "укрепи собственото си върховенство на закона и собствените си идеи за демокрация и свобода".

Съпредседателят на групата на левицата в Европейския парламент Манон Обри каза, че "очаква конкретни отговори на инфлацията и на цените, които експлодират".

Според нея ЕС трябва да ограничи цените на енергията

09:49, 14 септември 2022
Гледайте на живо:


09:40, 14 септември 2022
Съпругата на Зеленски ще присъства в Европейския парламент

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена, ще присъства на дебата в ЕП, съобщи Урсула фон дер Лайен в "Туитър".09:22, 14 септември 2022
Какво представлява дебатът за състоянието на ЕС

Всеки септември председателят на Европейската комисия застава пред Европейския парламент, за да обсъди с депутатите какво е свършила Комисията през последната година, какво възнамерява да свърши през следващите месеци и каква е визията ѝ за бъдещето. Тази дискусия е известна като дебат за състоянието на ЕС.

В началото на заседанието председателят на Комисията прави изложение, след което депутатите като избрани представители на европейските граждани изразяват мнения и задават въпроси по основните политики на ЕС.

Дебатът оказва влияние върху работната програма на Комисията за следващата година.

09:17, 14 септември 2022
Кои проблеми ще адресира председателят на ЕК

На 14 септември депутатите ще потърсят отговори от Европейската комисия как ЕС работи за решаване на ключовите проблеми на хората. 

Дебатът е в сряда от 10 часа българско време. Темите в него ще са свързани с руското нашествие в Украйна, измененията в климата, енергийната криза, повишаващите се разходи за живот и проблемите с върховенството на закона 

"Дивидент" следи на живо събитията в Европейския парламент в Страсбург.

Етикети:
ЕП, Урусула фон дер Лайен, реч за състоянието на ЕС
Още от ЕС