Евролидерите се събраха спешно заради новите санкции срещу Москва

10:02, 22 септември 2022
Ще продължим да увеличаваме нашата военна помощ и да проучваме нови ограничителни мерки, заяви Жозеп Борел.
Евролидерите се събраха спешно заради новите санкции срещу Москва
Действията на Русия – извършените военни престъпления, агресия в Украйна и обявеното от Владимир Путин ще имат сериозни последствия, закани се Евросъюзът

Външните министри на страните от Европейския съюз се събраха на извънредна среща в Ню Йорк късно в сряда след изявлението на руския президент Владимир Путин, в което обяви частична военна мобилизация. Евролидерите се споразумяха за нов пакет санкции срещу Москва и още военна помощ за Украйна.

Припомняме, че в сряда руският президент обяви изненадваща частична военна мобилизация. В изявлението си той открито обяви, че в полза на Русия ще използва цялата си военна мощ, като заплаши НАТО с ядрено оръжие.

Според указа, който вече е подписан, мобилизационните дейности ще започнат от 21 септември, обяви в изявлението си Путин. Така Русия обяви частична мобилизация за първи път от края на Втората световна война.

Действията на Русия – извършените военни престъпления, агресия в Украйна и обявеното от Владимир Путин ще имат сериозни последствия, закани се Евросъюзът. Отговорът на Европа и конкретните решения, за които са се разбрали външните министри на ЕС ще бъдат обявени на официална сесия, уточни ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел:

"Чрез заплахата от използване на ядрени оръжия руският президент Путин се опитва да сплаши Украйна и всички страни, които подкрепят Украйна", заяви Жозеп Борел и нарече "неприемлива" заплахата, че Русия ще използва всички оръжейни източници, с които разполага.

Целият свят страда. Украйна е бомбардирана от ракети, а останалият свят е бомбардиран от високи цени на електроенергията, горивата и храните. Това създава инфлация, която кара централната банка да реагира с повишаване на лихвите, което създава финансови проблеми, което води до нисък растеж, което създава безработица. И това е порочен кръг. Целият свят плаща последствията от тази война."

На спешната среща европейските лидери са приели декларация, "осъждаща решително най-новата ескалация от страна на Русия".

Ще продължим да увеличаваме нашата военна помощ и да проучваме нови ограничителни мерки срещу Русия, каза още Жозеп Борел.

Етикети:
ЕС, Владимир Путин, НАТО, Русия, Жозеп Борел
Още от ЕС