ЕП прие мащабно увеличение на военната помощ за Украйна

16:52, 06 октомври 2022
Призивът на Европарламента беше приет с 504 гласа "за"
ЕП прие мащабно увеличение на военната помощ за Украйна
Междувременно Европейският съюз одобри новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна и заради незаконното завземане на украински територии

С 504 гласа „за“ членовете на Европейския парламент приеха голямо увеличение на военната подкрепа за Украйна в отговор на руската агресия. Европарламентът призова всички държави и международни организации да осъдят недвусмислено референдумите в четирите области в Украйна и опита на Русия да придобие територия от суверенна държава със сила.

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите заявяват, че резултатите от фалшивите референдуми, проведени под дулото на оръжие за анексиране на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, са "невалидни" и призовават държавите членки да приемат допълнителни строги санкции.

Приветствайки смелостта на украинския народ, който защитава страната си и европейските ценности, евродепутатите се обърнаха с апел към държавите членки, които подкрепят Украйна, да увеличат значително военната си помощ, особено в областите, поискани от украинското правителство. "Колебаещите се" държави трябва да предоставят своя дял от необходимата военна помощ, което ще помогне за съкращаване на войната.

Евродепутатите коментираха „опасните“ и „безотговорни“ заплахи, отправени от руския президент Владимир Путин. В изявлението си преди седмица той обяви частична военна мобилизация и отправи заплаха за използването на ядрено оръжие. Държавите членки и международните партньори трябва да са готови за бърз и решителен отговор, ако Русия нанесе ядрен удар по Украйна, смятат членовете на европарламента. Всеки опит на Русия да представи нападенията над завзетите земи като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен, необоснован и няма да възпре ЕС да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана, пише в резолюцията.

Членовете на ЕП осъждат военната мобилизация в Русия и мерките, които принуждават жителите на временно окупираните територии на Украйна да служат във въоръжените или спомагателните сили на Русия - действие, което се забранява от Четвъртата женевска конвенция. За да се поддържа стабилността в Южен Кавказ и Централна Азия, членовете на ЕП също така призовават за увеличаване на подкрепата за страните от региона, които се сблъскаха с приток на руски граждани, по-специално Грузия, Казахстан, Узбекистан, Армения и Киргизстан.

Саботажът на „Северен поток“

Експлозиите по тръбопроводите на „Северен поток“ са ясен знак, че европейската критична инфраструктура трябва да бъде защитена. Все повече се затвърждава позицията, че те са „резултат от координирано и умишлено действие на държавен фактор". Експлозиите показват колко опасна е била политиката на увеличаване на зависимостта от руските изкопаеми горива и че въоръжаването на енергията е достигнало ново ниво. Резолюцията призовава държавите членки да разглеждат защитата на европейската критична инфраструктура като приоритет, да повишат нейната устойчивост срещу външни атаки и да продължат да подкрепят устойчивостта на партньорите от Източна Европа и Западните Балкани.

Нови санкции срещу Русия

Европейският съюз одобри днес новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна и заради незаконното завземане на украински територии на основата на фалшиви "референдуми".

Евросъюзът въвежда забрани за внос на стойност седем милиарда евро за ограничаване на приходите на Русия, както и мерки срещу износа, което допълнително ще лиши руския военнопромишлен комплекс от ключови съставки и технологии, а икономиката на Русия - от европейски услуги и опит. Санкциите лишават руската войска и нейните доставчици от допълнителни стоки и оборудване, необходими за водене на война. Санкциите поставят основата за необходимата правна рамка за прилагане на таван на цените на внасяния от Русия петрол.

Санкционирани са още руски граждани и организации, участвали в руската окупация, незаконното анексиране и "референдумите" в украинските области на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, включително високопоставени и военни служители, разпространители на дезинформация за войната, олигарси и пропагандисти.

Ограниченията обхващат износа на въглища за Русия, на части за въздухоплаването, химически вещества. Добавена е забрана за износ на малки оръжия.

Етикети:
Украйна, ЕС, санкции, ЕП, Русия, военна помощ
Още от ЕС