Енергетика, икономика, санкции: Евролидерите се събират в Прага

09:00, 06 октомври 2022
На двудневната среща ще присъства и президентът Румен Радев
Енергетика, икономика, санкции: Евролидерите се събират в Прага
Лидерите от Евросъюза ще обсъдят действията на ЕС в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна и продължаващата ескалация на напрежението от страна на Кремъл

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Прага, за да обсъдят трите най-важни въпроса, пред които е изправена Европа - войната, водена от Русия в Украйна, енергийната криза и икономиките на страните от общността.

Украйна

Лидерите от Евросъюза ще обсъдят действията на ЕС в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна и продължаващата ескалация на напрежението от страна на Кремъл, включително организирането на национална кампания за мобилизация, фиктивните принудителни „референдуми“ и незаконното анексиране на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. 

Енергийната криза

Войната на Русия срещу Украйна оказва негативно въздействие върху енергийната ситуация в Европа, като отрицателните последици се разпростират и върху икономиката. Лидерите от ЕС ще обсъдят как да гарантират сигурност на доставките и енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията, особено за предстоящата зима.

Ще се обсъдят и вече взетите в това отношение решения, включително енергийни мерки за намаляване на търсенето на електроенергия и за събиране и преразпределяне на свръхприходите от енергийния сектор за крайните потребители, по които министрите на енергетиката от ЕС постигнаха политическо споразумение в края на септември.

Икономика

Евролидерите продължават да търсят най-добрите решения за справянето с високите цени на енергията, подкрепата за растежа и създаването на работни места и предоставянето на защита на уязвимите потребители във връзка с високите сметки за енергия.

На срещата в Прага,която ще продължи до петък, ше присъства и президента Румен Радев.

Етикети:
Украйна, ЕС, Румен Радев, енергийна криза
Още от ЕС