Великобритания вдигна забраната за фракинг на шистов газ

12:54, 22 септември 2022
Властите в Лондон определиха като „абсолютен приоритет“ проучването на всички възможни енергоизточници
Великобритания вдигна забраната за фракинг на шистов газ
Решението на Лиз Тръс да даде ход на фракинга е част от по-широк пакет от реформи в областта на енергийните доставки

Великобритания официално вдигна тригодишната забрана за фракинг - технологията за проучване и добив на шистов газ. Падането на мораториума, който влезе в сила през 2019 г. беше сред основните приоритети на новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс.

Решението на властите в Лондон е мотивирано от необходимостта за проучване на всички източници на енергия, обяви държавният секретар по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Джейкъб Рийс-Мог. Той определи като „абсолютен приоритет“ енергийната сигурност на Великобритания.

Припомняме, че няколко дни след като официално зае поста на министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс заяви, че ще отмени забраната като опит за преодоляване на глобалната енергийна криза. Това беше първата политика на новия премиер, с която Тръс направи заявка, че променя подхода на Великобритания към по-голямо предлагане на газ, вместо към ограничаване на потреблението, каквито са целите на Европейския съюз.

През последните три години всички опити за сондаж на шистов газ предизвикват масови протести в Обединеното кралство. Еколозите са твърдо против, тъй като това е една от най-замърсяващите природата технологии. Британците се опасяват и от претоварване на пътната инфраструктура заради превозването на оборудване от компаниите, които проучват газа.


Новият премиер обаче заяви, че падането на забраната "би могло да доведе до пускането на газ още след шест месеца", пренебрегвайки съветите на предшественика си Борис Джонсън, че подобна стъпка няма да реши енергийната криза.

Решението на Лиз Тръс да даде ход на фракинга е част от по-широк пакет от реформи в областта на енергийните доставки, които целят да намалят зависимостта на Великобритания от вноса на газ. Мерките включват повече сондажи за нефт и газ в Северно море, ускоряване на дълго отлаганата британска ядрена програма и повече възобновяеми енергийни източници.

Правителството посочи, че вдигането на мораториума ще позволи възобновяване на сондажите и събирането на повече данни, което да изгради разбиране за това как шистовият газ може да бъде добиван безопасно там, където има обществена подкрепа.

Етикети:
Великобритания, Лиз Тръс, шистов газ, фракинг, Джейкъб Рийс-Мог
Още от Енергетика