Страните от ЕС не се разбраха за таван на газа от 275 евро

16:38, 24 ноември 2022
Полският министър на климата Анна Москова нарече плана от 275 евро, представен от Европейската комисия, „шега“
Енергийните министри на ЕС в сблъсък за газа
Снимка: Ройтерс

Министрите на енергетиката на Европейския съюз се сблъскаха с предложението за таван на цената на газа от 275 евро за мегаватчас (MWh), борейки се за неговата ефективност на това ниво и въздействието върху доставките и стимулите за намаляване на потреблението.

Дългогодишните разногласия задържаха други политики за облекчаване на острата енергийна криза, като стартирането на съвместни покупки на газ от ЕС и по-бърз процес на разрешителни за възобновяеми източници.

Дипломати казаха, че 27-те държави от ЕС са се съгласили по принцип с тези две, но са отложили официалното одобрение до друга среща, свикана за 13 декември, като привържениците на ограничението изискват зелена светлина и за трите предложения или за нито едно.

Полският министър на климата Анна Москова нарече плана от 275 евро, представен от Европейската комисия, „шега“.

Белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стратен също се включи, като каза на репортери: „Текстът, който е на масата, е незадоволителен (...) не казва ясно дали ще има ефект върху цените.“

Техният гръцки колега Константинос Скрекас каза, че ограничение от 150-200 евро/MWh би било реалистично.

„Това може да ни помогне да намалим цените на газа и следователно да намалим цените на електроенергията, което е голямо предизвикателство в Европа тази зима“, каза той.

Малта също не беше доволна от предложения таван. Министърът на енергетиката Мириам Дали каза, че строгите условия, необходими за задействането на механизма, го правят „почти невъзможно“.

Ако таванът на цените влезе в сила, Брюксел ще изиска от страните от ЕС да уведомят Европейската комисия за мерките, които ще предотвратят увеличаването на потреблението на енергия.

Етикети:
недоволство, таван на цените на газа, министри
Още от Енергетика