Служители от въглищните централи излязоха на протест пред парламента

11:56, 12 януари 2023
"Помислете за България, не искаме на тъмно", казват протестиращите
Протест на синдикатите
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не търсят масовост, а искат да покажат на политиците, че има какво да кажат

Миньори и служители на ТЕЦ-овете в страната се събраха на протест пред Народното събрание срещу затваряте на въглищните мощности.

Основното им искане е за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" и комплекс „Марица Изток” плавно да бъде изведен до 2038-а година от работа.


Протестът се провежда под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната”. Негови организатори са синдикалните организации у нас. 

Недоволните държат плакати "Не искам на тъмно", има черен гробовен кръст на който е написано "Мини Марица Изток", "България не може да затвори въглищните централи сега!", "Помислете за България" и други.

Протестиращите раздадоха по фенер на депутатите, които отидоха на площада, за да не са на тъмно. 


Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не търсят масовост, а искат да покажат на политиците, че има какво да кажат.

„Гледах социологическо проучване, според което повече от половината българи искат да запазим работата на централите. Тоест това не е само гласа на работещите, а и разумът на обществото. Миналата година 8 милиарда лева генерира държавната енергетика, която влезе в бизнеса, за да можем да запазим конкурентноспособност, да запазим работните места, а и за потискане на цената за бита. Ако нямаме тези въглищни централи, които генерират малко повече от половината ток, който потребяваме зимата, може да си представите какво ще стане. Бизнесът каза, че ще има поголовни фалити. Говорят за 100 000-150 000 работни места, които може да бъдат загубени".


Етикети:
протест, въглищни централи, синдикати, Пламен Димитров, КНСБ
Още от Енергетика