Ще оцелеят ли предприятията с цени от 400 лева на мегаватчас?

10:30, 22 септември 2022
Промяната в наредбата за цената на газа ще изкара бизнеса на протест, каза пред "ДИВИДЕНТ" Ивайло Найденов

Резервирането на евтиния азерски газ единствено за топлофикационните дружества ще бъде икономически непоносимо за индустриалните енергийни потребители. Това би довело до затваряне на редица производства във време на енергийна криза и неосигурени доставки. Такава мярка ще повиши неимоверно цените на електроенергията за индустрията и е заявка за кръстосано субсидиране. В интервю за „ДИВИДЕНТ“ изпълнителният директор на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов заяви, че бизнесът е готов за протест.

Припомняме, че бизнесът излезе с официална позиция за готвените изменения в наредбата за регулиране на цените на природния газ. Тя предвижда газът, закупуван от „Булгаргаз“ ЕАД на най-ниска цена, да бъде резервиран за потребителите на регулирани цени. Това решение веднага активизира представителите на бизнеса, според които разделното ценообразуване за крайните клиенти, в зависимост от това дали са на регулирани, или свободно договорени цени, на един и същи газ при съществуващите понастоящем условия, е недопустимо.

„До сега се правеше една обща миксова цена. Пазарът в България е организиран по такъв начин, че зависи изцяло от покупките на „Булгаргаз“ и той на практика е единственият доставчик на природен газ. Цените по договорите до края на годината се образуват въз основа на заявките на „Булгаргаз“ към КЕВР въпреки, че сме на свободен пазар. Тоест ползите от дългосрочните договори и негативните последици от закупуването на скъп газ в последния момент на спот цената в момента се споделят от всички потребители“, обясни Ивайло Найденов.

Той допълни, че вероятният мотив за промените в наредбата е да се потисне повече цената на топлинната енергия.

„Това, според нас, е проява на кръстосано субсидиране. Освен това създава неравнопоставеност между пазарните участници. Трето – това ще навреди много на икономиката, тъй като при настоящите котировки това означава цени на природния газ към 400 лева на мегаватчас“.

Ако индустрията трябва да плаща газа на спотови цени, много предприятия ще затворят врати, сигурен е Найденов.

„Такива цени са икономически непоносими. Някои предприятия биха затворили поне временно. Тенденцията в ЕС за намаляване на производството или затваряне на предприятия от тежката индустрия в България успяваме да я удържим благодарение на компенсациите. Но предприятията, които могат да затворят ще го направят, защото този разход не могат да си го позволят. Където може да се мине на алтернативни горива процесът е бавен. А тези, които не могат да спрат, продукцията им ще стане непродаваема“.

Найденов припомни другия голям проблем пред индустриалните предприятия – голяма част от тях просто нямат алтернатива на природния газ:

„Имаше една анкета на Министерството на икономиката, в която около 25% от предприятията бяха заявили, че могат да минат на алтернативно гориво. При тежката индустрия възможностите са силно ограничени. Където е възможно трябва проектиране на нови инсталации“.

Цялото интервю, гледайте във видеото.

Етикети:
цена на газа, "Булгаргаз", индустрия, Ивайло Найденов, спот пазар
Още от Енергетика