Росен Христов срещу "Демократична България" за "златната акция" в "Лукойл"

15:23, 25 май 2023
Енергийният министър и депутати от ДБ в задочен спор за смяната на представителя на държавата в бургаската рафинерия
Росен Христов отговори на ДБ за притежателя на "златната акция" в "Лукойл"
Енергийният министър Росен Христов не смята да сменя представителя на държавата в борда на "Лукойл Нефтохим Бургас", защото чакал да се състави редовен кабинет

Служебният енергиен министър Росен Христов и депутати от "Демократична България" са в задочен спор за смяната на представителя на държавата в борда на "Лукойл Нефтохим Бургас“. 

В позиция, изпратена до медиите в четвъртък, Христов отхвърли критики на ДБ, че не е предприел смяна на държателя на "златната акция". 

"Ако Демократична България толкова много са искали да сменят представителя на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“, са можели да го направят, докато бяха част от редовни кабинети. Когато ДБ са във властта, забавяния не ги притесняват", се казва в съобщението на Росен Христов

Христов подчертава, че преди повече от година от ДБ отново са задавали същия въпрос към тогавашния енергиен министър Александър Николов. В отговор Николов им посочил, че ще бъдат разработени "ясни критерии" и проведен „прозрачен конкурс“ за избор на нов представител. Той казва, че през юни 2022 г. е проведено общо събрание на дружеството и въпреки, че предишното ръководство на енергийното министерство. е обявило намерение за смяна, не го е направило.

"В обобщение – няколко пъти правителството с участието на Демократична България е имало възможност за смяна, но не я е направило", казва Христов. 

И добавя: "...Когато служебното правителство встъпи в длъжност, не бяха открити никакви критерии за провеждане на конкурс – нито финализирани, нито в процес на разработка. Разбираемо, това не притеснява въпросните депутати от ДБ, които показват двоен аршин за един и същ казус и за един същ парламентарен въпрос. Когато техен редовен министър е забавил процедура, отговорността се прехвърля на служебния".

В края на позиция си Росен Христов заявява, че не планира да прави смени, защото имало индикации, че съвсем скоро ще се състави редовен кабинет.

По-рано в позицията на коалицията бе посочено, че служебният министър на енергетиката Росен Христов бави седми месец процедурата за избор на нов представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас".

"Явно докато управлява Румен Радев, статуквото ще остане същото", заявява депутатът Мартин Димитров. 

Чрез своя представител в Надзорния съвет държавата е собственик на т.нар. "златна акция“ в "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, която дава специфични права. Така държавата може да участва при взимането на важни решения в дружеството, като например промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и други. Държавата притежава 1 акция Клас А с особени права от капитала на дружеството.

От 2017 г. носител на златната акция на държавата е ексшефът на НЕК и бивш зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който подаде оставка покрай скандала "Апартаментгейт". Преди него представител на държавата в борда на компанията бе Румен Овчаров.

Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Енергетика