Пореден опит: Министрите на страните в ЕС обсъждат таван на газа

10:15, 24 ноември 2022
Ценовият таван на газа в ЕС може да нанесе удар от $33 млрд. на пазара
ЕС решава за тавана на газа
Само преди дни еврокомисията предложи в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас.

За пореден път енергийните министри на ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел, на което те ще се опитат да постигнат политическо споразумение по регламент за цените на газа. България се представя от министъра на енергетиката Росен Христов.

Само преди дни еврокомисията предложи в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката следва да се използва като последно средство, поясни на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. 

Още тогава комисарят добави, че ЕС не може да си позволи да купува газ на всяка цена. По нейните думи прибягването до подобна мярка крие опасности, затова се предвижда ЕК да може да прекрати действието на този извънреден механизъм, ако прецени за необходимо.

Предложението предвижда да не се сключват сделки над посочения ценови праг за месеца след датата на сделката. За да бъде задействан механизмът, ще бъде необходимо също цената на газа (доставян по тръбопровод) да е надхвърлила с 58 евро стойността на втечнения газ в десет поредни работни дни в продължение на две седмици.

Това не е намеса на пазара, за да се въведат неестествено ниски цени, обясни Симсон. Целта е да се предотвратят прекалено високи цени, които не отговарят на развитието на световния пазар, добави тя.

Комисията очаква предложението да бъде прието, за да влезе в сила от Нова година.

Какво ще се случи, ако бъде наложен таван на газа? 

Ако планът на Брюксел за налагане на пределно допустима цената при ключов референтен показател за газа в Европа бъде осъществен, търговците на енергийния пазар ще трябва да предвидят плащания за допълнителни 33 млрд. долара. Това сочат оценките на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от в. "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва в своя статия, че производителите и търговците, които разчитат на нидерландския хъб за газови фючърси TTF, могат да бъдат изправени пред увеличение с 80 процента на плащанията, които правят като застраховка за подсигуряване на сделките си. Такова предупреждение е отправила борсата към Европейската комисия. 

Гаранционните депозити по суапови и фючърсни договори, използвани от производителите на енергия, вече поскъпнаха двойно тази година, според ЕЦБ. Това принуди много компании да прибягнат до кредитни линии и да извършват повече частни сделки, тъй като гаранционните депозити са по-малки.

Предупреждението на ICE идва, докато ЕС работи по финализирането на плановете за таван за цените на газа на фона на енергийната криза в Европа. 

Етикети:
Европейски съюз, таван на цените на газа, министри
Още от Енергетика