Ще излязат ли домакинствата на свободния пазар за ток след 2025 г.

09:31, 19 септември 2023
Спорните промени минаха на първо четене, но окончателното им приемане е под въпрос
Парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за енергетиката

Въпреки предупрежденията на енергийния регулатор КЕВР и синдикатите, парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за енергетиката, с които от 2026 г. домакинствата ще бъдат включени на свободния пазар за електроенергия. С гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС поправките в закона, внесени от Министерския съвет, взеха първия завой в понеделник, а основният аргумент бе, че неприемането им е непреодолима пречка пред получаването на следващия транш от парите, предвидени за България по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Какво се променя

В най-спорната си част промените в закона предполагат премахването на регулираните цени за битовите потребители до 31.12.2025 г. или по-рано.

"Този подход е крайно негативен и ще създаде тежки социални проблеми както поради невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия, така и поради самата организация на плавен преход, която трябва да се случи в рамките на две години", предупредиха от КНСБ.

Освен това според синдиката законопроектът на Министерския съвет въвежда нови по-тежки условия за работа на въглищните централи, като не предвижда възможности за търсене на дерогации или работа при условията на стратегически резерви. При този подход въглищните централи ще преустановят работа дори преди 2030 г.

Обструкциите на КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране също публикува становище, с което се обяви против промените в Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.

"КЕВР изразява принципно несъгласие като цяло с предложения пазарен модел и с конкретни разпоредби", заявява регулаторът.

Според институцията следва премахването на регулирания пазар да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж.

"Това се налага, поради обстоятелството, че все още са налице значителни разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори - геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки", казва комисията.

Може ли да има допълнителни промени

По време на дебатите в  парламента в понеделник енергийният министър Румен Радев заяви, че измененията трябва да бъдат приети във връзка с очаквания втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и в изпълнение на европейска директива.

Той обеща да бъде разработена дефиниция за "енергийна бедност" и приоритетно третиране на домакинствата, попадащи в нея.

"Категорично битовите клиенти са защитени, прави се и съществена стъпка към регламентирането на енергийните общности, които ще позволят на гражданите да се сдружават, заедно да произвеждат ток за собствените си нужди, а излишъкът да бъде продаван", заяви министърът.

Опозицията обаче очаква по-високи цени за домакинствата, съсипване на енергийния сектор и социално недоволство. 

Все още не е ясно дали текстовете ще бъдат приети окончателно в сегашния им вид, защото от ГЕРБ, които са част от управляващото мнозинство, дават заявки, че са склонни по-скоро да направят пълна либерализация само на пазара на ток за бизнеса, а битовите потребители засега да останат на регулирания пазар.

Водещи новини

Парламентарната енергийна комисия прие споразумението между премиера, депутати и синдикати в сектор енергетика

Заседание на Комисията по енергетика
12:01, 4 Окт 23

Чрез цифров сертификат: Партиите вече могат да обявяват дарителите си по електронен път

Партиите вече могат да обявяват дарителите си по електронен път
11:05, 4 Окт 23

С 580 млн. лв. ще бъдат обновени сградите и материалната база в системата на образованието

Правителството отпуска допълнително пари за системата на образованието
10:11, 4 Окт 23

Председателят на Binance: България предлага уникална среда за криптовалутите

Коментар на председателя на Байнансе
09:15, 4 Окт 23

Парламентът ще обсъди споразумението между премиера, депутати и синдикати в сектор енергетика

Извънредно заседание на парламента
08:17, 4 Окт 23

Най-нови

Министър Радев за споразумението: Трудни, но изпълними са точките

Коментар на министър Румен Радев
13:15, 4 Окт 23

Пеевски: Ще искаме оставката на енергийния министър, ако не се изпълни споразумението

Коментар на Делян Пеевси
13:01, 4 Окт 23

Парламентарната енергийна комисия прие споразумението между премиера, депутати и синдикати в сектор енергетика

Заседание на Комисията по енергетика
12:01, 4 Окт 23

Чрез цифров сертификат: Партиите вече могат да обявяват дарителите си по електронен път

Партиите вече могат да обявяват дарителите си по електронен път
11:05, 4 Окт 23

С 580 млн. лв. ще бъдат обновени сградите и материалната база в системата на образованието

Правителството отпуска допълнително пари за системата на образованието
10:11, 4 Окт 23

Още от Енергетика