Отказът на България от руския петрол се отлага с една година

17:57, 27 септември 2023
Това реши икономическата комисия в парламента, след като стана ясно, че има сериозни рискове от преждевременно прекратяване на дерогацията
Представители на "Лукойл" обясниха пред депутатите от икономическата комисия, че им е необходимо време, за да калибрират работата на рафинерията

Икономическата комисия в парламента реши да отложи с една година пълния отказ на България от руския петрол. Първоначалната идея на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бе страната ни скоростно да се откаже от дерогацията, която си договори по отношение на петролното ембарго, което ЕС въведе срещу Русия. Сега обаче се прави сериозна крачка назад заради притеснения, изказани от икономическия министър Богдан Богданов, че отказът от изключението има потенциал да доведе до покачване на цените и дори недостиг на горива.

"Рисковете са големи, особено за 30-дневния срок, както е заложено в момента. Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има и възможности за спекула и дори недостиг на горива", каза Богданов преди заседанието на комисията.

Той обясни, че допреди седмици рафинерията в Бургас, която е собственост на руския гигант "Лукойл", не е представила план за преминаване към работа с неруски петрол.

Така се е създал риск за доставките на нефт. Друг риск, очертан от министъра, е свързан с логистиката: "Другият риск, който е чисто логичистичния, при товарене вече нови количества, които пък ако са извън Босфора, доставчиците, това отнема и логистично време, за да стигне до рафинерията. Трябва да се знае, че работата на рафинерията към момента е организирана така, че да има ритмични доставки, няколко танкера на месец, което значи, че на всеки горе долу 6 дни ние получаваме по един танкер на рафинерията, който да бъде обработен", обясни Богданов.

Той добави, че бързо преминаване към работа с неруски петрол може да се случи само ако се съкрати значително производственият процес и се ограничат количествата сурова продукция, които рафинерията обработва.

Представители на "Лукойл" обясниха пред депутатите от икономическата комисия, че им е необходимо време, за да калибрират работата на рафинерията. Стана ясно, че трябва да бъде намерен нефт, който да отговаря като качество и като цена на руския, за да се гарантира най-ниска цена на горивата за българските потребители. Посочено бе, че най-близкият по състав нефт до Уралс е казахстанският, но проблемът е липсата на гаранция за доставка.

Предстои новият едногодишен срок за отказ от руски нефт да бъде гласуван и в пленарната зала.

Етикети:
ЕС, България, внос, Лукойл, руски петрол, петролно ембарго, дерогация
Още от Енергетика