От ПП-ДБ заговориха за "евентуална продажба" на рафинерията в Бургас

10:58, 23 ноември 2023
Преди ден Комисията по икономическа политика прие законопроект за отказ от внос на руски петрол през март 2024 г.

Изтичането на дерогацията е свързано с евентуална сделка за продажба на рафинерията на "Лукойл", обяви  депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев. Той обаче не даде повече подробности, тъй като по думите му не би трябвало депутати и изпълнителната власт да се месят в сделки между частни субекти.

Още през октомври финансовият министър Асен Василев каза в интервю за "Файненшъл таймс", че руската "Лукойл" е започнала процес на продажба на рафинерията си край Бургас. Това твърдение бе отхвърлено от компанията. Премиерът Николай Денков пък обясни, че по-скоро имало интерес към такава сделка. 

Комисията по икономическа политика прие в сряда на първо четене законопроект именно на "Продължаваме промяната - Демократична България" за отказ от внос на руски петрол през март 2024 г.

Очаквано текстовете бяха подкрепени от ГЕРБ и ДПС, след като трите формации се договориха за прекратяване на европейската дерогация, която позволява на рафинерията в Бургас, да произвежда горива от петрол с руски произход.

ГЕРБ и ДПС отстъпиха от първоначалните си искания България да се откаже от дерогацията в срок от три дни. Според ПП-ДБ пък така е избегнат риск да се повишат цените на горивата.

До окончателното приемане на новия закон остават в сила последните приети текстове от парламента, според които до 30 септември 2024 г. “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще трябва поетапно да сменя произхода на нефта, с който работи.

В отговор "Лукойл" предупреди, че може да спре производството на горива в рафинерията си в Бургас. "Липсата на възможност за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до принудително спиране на производството", се казва в изявление на компанията.

"Дерогацията не постига своите цели и това е очевидно. Преди началото на войната в Украйна преработката на руски петрол беше 50% от общата преработка, след войната се повиши на 90%, защото на "Лукойл" им е по-лесно да преработват по-евтин петрол. Държавата не успя да прибере тази разлика в държавния бюджет и правителството не успя да си свърши работата", коментира Владислав Панев пред БНТ.

По думите му България плаща повече компенсации на "Лукойл", отколкото да получава данък печалба.

"Очевидно целите на дерогацията не работят. Това е основание дерогацията да бъде прекратена по-бързо. Ако спреш предлагането на горива от "Лукойл", а те очевидно нямат готовност за внасяне на неруски петрол в рамките на 3 дни, това ще доведе до изкривяване на пазара", уточни Панев.

Предстои промените в закона да минат и на две четения в пленарна зала.

Етикети:
"Лукойл", дерогация
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Енергетика