Нов рунд на Пеевски и Добрев срещу кабинета заради дерогацията и "Лукойл"

15:40, 12 ноември 2023
ГЕРБ и ДПС са все по-настоятелни в искането си веднага да се приключи вносът на руски петрол

Напрежението между ГЕРБ и ДПС, от една страна и правителството на Николай Денков, от друга, по темата с дерогацията за внос на руски петрол, отново ескалира. Остриетата на двете формации по темата Делян Пеевски и Делян Добрев отново атакуваха кабинета, поставяйки все по-остро искането България да се откаже веднага от дерогацията, а рафинерията на "Лукойл" в Бургас да заработи с неруски нефт. 

Пеевски и Добрев вече сезираха прокуратурата и ДАНС заради публикация на европейското издание "Политико", свързана със заобикаляне на европейските санкции срещу Русия. 

Премиерът Николай Денков посочи, че ако дерогацията се отмени за три дни, както предлагат ГЕРБ, ще се има недостиг на горива, високи цени и социален шок.

"Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок - всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността", каза Николай Денков. Той настоя, едва когато ГЕРБ чрез Мария Габриел поемат ротационното управление на страната, тогава да отменят дерогацията за три дни и да носят отговорност.

В писмена позиция, публикувана от пресцентъра на ДПС, Делян Пеевски нападна министър-председателя за думите му, казвайки, че Денков трябва да отговори "чии интереси пази: про-Путин и “Лукойл” или евроатлантизма и българските граждани".Той твърди, че премиерът и шефът на кабинета му са водели преговори с "Лукойл": "Какви разговори с “Лукойл” и представители на и руската държава води той и началникът на неговия кабинет Иван Модев. Какви ангажименти поемат и в чия полза. За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва", казва Пеевски.

Позицията си изрази и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който съобщи, че ще подаде нов сигнал в ДАНС и прокуратурата срещу премиера Денков.

"Денков прекали! Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали. Не, не е мървороден! Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ. В следващите дни ще подам сигнал до Главния прокурор и шефа на ДАНС срещу премиера и отговорните членове на неговия кабинет", заяви Добрев. 


Според последните приети текстове от парламента до 30 септември 2024 г. “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще трябва поетапно да сменя произхода на нефта, с който работи. Според приетия график е предвидено до 31. декември 2023 г. рафинерията да има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход. В края на март 2024 г. този процент трябва да падне до 75 на сто, в края на юни догодина до 50 процента.


Постепенно, т.е. от 1 октомври 2024 г. “Лукойл Нефтохим Бургас“ трябва изцяло да премине към преработката на петрол с неруски произход.


Още от Енергетика