Над 900 административни режима бавят енергийните проекти

16:26, 29 ноември 2022
В това да има регулации няма нищо лошо, но те трябва да бъдат гъвкави, заяви председателят на БСК Добри Митрев

Как да посрещнем предизвикателствата на енергийния преход и енергийната бедност? Какви са финансовите инструменти за енергийна ефективност в предприятията и какъв е погледът на бизнеса? Тези теми бяха обсъдени по време на 16-aта национална конференция на Асоциацията на българските енергийни агенции. 


Тежките регулации 

Оказва се, че в България има над 900 административни режима, с които кандидастващите по енергийни програми трябва да се съобразяват. Едните са по-тежки, като лицензионните, които са над 130, другите са регистрационни, разрешителни, уведомителни. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев по време на конференцията. 

"Всяка държавна институция, всички общини си въвеждат някаква регулация", подчерта той и допълни, че плановете и готовността ги има, но ги има и проблемите с регулаторната среда, административната тежест, както и с достъпа до финансиране.

Митрев е категоричен, че в това да има регулации няма нищо лошо, но те трябва да бъдат гъвкави и да бъдат насочени към това да се подобрява животът на всички и да се улесняват процедурите.