Инвестициите в слънчева енергия за първи път ще надхвърлят тези в петрол

08:45, 25 май 2023
Тази година се очаква 1.7 трилиона долара да бъдат изразходвани за чисти технологии в сравнение с 1 трилион долара за изкопаеми горива
Тази година се очаква 1.7 трилиона долара да бъдат изразходвани за чисти технологии

Инвестициите в слънчева енергия се очаква да изпреварят разходите за производство на петрол тази година за първи път, каза ръководителят на Международната агенция по енергетика. Според него развитието на чистата енергия ще помогне за ограничаване на глобалните емисии, ако тенденцията се запази.

"Ако тези инвестиции в чиста енергия продължат да растат в съответствие с това, което видяхме през последните няколко години. . . скоро ще започнем да виждаме възникването на много различна енергийна система и можем да запазим живи климатичните си цели", каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, пред "Файненшъл таймс".

Тази година се очаква 1.7 трилиона долара да бъдат изразходвани за чисти технологии в сравнение с 1 трилион долара за изкопаеми горива. Преди пет години 2 трилиона долара годишна енергийна инвестиция бяха разпределени поравно между изкопаеми горива и чисти технологии, като възобновяеми източници, електрически превозни средства и горива с ниски емисии.

Увеличените разходи за чиста енергия се дължат на силното възстановяване на икономическия растеж след пандемията от Covid-19, както и на опасенията относно нестабилността на цените и енергийната сигурност, предизвикани от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година, според годишния доклад на МАЕ, публикуван в четвъртък.

Засилената политическа подкрепа, като например Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който предостави 369 милиарда долара субсидии и данъчни кредити за чисти енергийни технологии, също помага, се казва в доклада.

В резултат на това МАЕ очаква годишните инвестиции в чиста енергия да скочат с 24 процента в сравнение с 2021 г., докато разходите за изкопаеми горива ще се повишат с 15 процента.

Слънчевата енергия е на върха на  глобалните енергийни инвестиции, като общите разходи се очаква да надхвърлят 1 милиард долара на ден, надвишавайки разходите за производство на петрол, каза Бирол.

По думите му се появява нова глобална икономика за чиста енергия: "За човек като мен, който цапа ръцете си с данни всеки ден, това е поразителна, драматична промяна."

Ръководителят на МАЕ присъства срещата на върха на Г-7 в Япония миналия уикенд и каза, че е окуражен от нивото на съгласуване по енергийни въпроси между членовете на Г-7 и поканените страни като Бразилия, Индия и Индонезия. 

"Рядко бях виждал толкова хомогенен поглед върху бъдещето на енергийните пазари“, добави той.

Но за да запазят импулса, лидерите на Г-7 трябваше да гарантират, че настоящите разходи за чиста енергия ще бъдат разширени към повече нововъзникващи и развиващи се страни, каза Бирол: "Ако има едно предизвикателство, то е дали нововъзникващите пазари ще могат сами да финансират своя преход към чиста енергия", добави той.

Въпреки бума в разходите за чиста енергия, глобалните въглеродни емисии, свързани с енергията, са нараснали с 0.9 процента миналата година до рекордните 36.8 милиарда тона, съобщи МАЕ през март.

Бирол също призова националните и международни петролни компании да насочат повече от разходите си към нисковъглеродни енергийни решения. Общите инвестиции на нефтената и газовата промишленост в източници на енергия с ниски емисии са по-малко от 5 процента от общите разходи за производство на изкопаеми горива, според анализ на МАЕ.

"Надявам се, че има повече паралел между това, което ръководителите на международните и националните петролни компании казват за своите опасения относно изменението на климата и това, което правят по отношение на своите инвестиции", каза Бирол.

Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Енергетика