Германия обвини САЩ и други приятелски държави за "космически" цени на газа

14:51, 05 октомври 2022
Според Урсула фон дер Лайен трябва да се наложи таван на цените на газа в ЕС

Министърът на икономиката на Германия обвини САЩ и други "приятелски" държави - доставчици на газ в образуване на "космически" цени за доставките им, като намекна, че те се опитват да печелят от последиците от войната в Украйна. "Някои страни, включително приятелски, понякога постигат космически цени за своя газ. Разбира се, това води със себе си проблеми, за които трябва да говорим“, каза министърът на икономиката Робърт Хабек пред регионалния германски вестник NOZ в интервю, публикувано в сряда. 

Солидарност

Той призова за повече солидарност от страна на САЩ, когато става въпрос за подпомагане на техните енергийно притиснати съюзници в Европа.

"Съединените щати се свързаха с нас, когато цените на петрола се повишиха и националните петролни резерви в Европа бяха изчерпани в резултат на това. Мисля, че такава солидарност би била добра и за ограничаване на цените на газ", казва Хабек. 

Той смята, че ЕС трябва да обедини своята пазарна мощ и да организира интелигентно и синхронизирано поведение при покупки на природен газ, така че отделните страни членки да не наддават една срещу друга и да повишават цените на световния пазар.

Европейската пазарна мощ е "огромна", просто трябва да се използва, отбеляза той.

Натиск от Фон дер Лайен за таван на цените

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще окаже натиск върху лидерите на ЕС, които се срещат тази седмица, да приемат таван на цената на газа.

Правителствата на ЕС обсъждат тавана на цената на газа в продължение на седмици, без да постигнат споразумение . Докато мнозинството от членовете на ЕС подкрепят някаква форма на ограничение, Германия, Дания и Холандия са против, като се позовават на опасения относно сигурността на доставките.

В реч пред Европейския парламент в Страсбург Фон дер Лайен, че ще изложи пътна карта в писмо до лидерите, които ще се съберат в Прага от четвъртък. И според нея Европейският съюз трябва да гарантира, че отделните членове няма да наддават една срещу друга за газ на световните пазари и да повишават цените.

ЕС рябва да засили преговорите си с доверени партньори и да разгледа възможността за съвместни доставки, като се започне с газ, използван за производство на електроенергия, подчерта председателят на Еврокомисията. 

Фон дер Лайен предложи временно решение под формата на таван на цените, докато бъде въведен нов ценови индекс в ЕС. Основният ценови показател на TTF се ръководи от доставките по тръбопроводи и вече не е представителен за пазар, който включва повече втечнен природен газ, каза тя.

Етикети:
ЕС, САЩ, Германия, втечнен газ, таван на цените
Още от Енергетика