Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната през октомври

15:35, 18 март 2023
“Страната ни се превръща в енергиен хъб”, заяви министър Росен Христов
Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната през октомври
Христов посочи, че газът в „Чирен“ все още е скъп

“По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще бъде през октомври”.

Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той направи проверка на напредъка на дейностите за изграждане на междусистемната газова връзка в района на село Доброславци.

“1,8 млрд. куб. метра годишно е капацитетът на газовата връзка. В момента с осем европейски държави се прави мащабен анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа с цел другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Затова страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра”.

Христов посочи, че газът в „Чирен“ все още е скъп. 

“Работим по предложение в рамките на Европейската директива за компенсиране на разликата между цената на газа и пазара в момента. Очакваме до седмица-две да приключим с анализа. Ще поканим другата седмица газовите асоциации, за да изработим една работеща схема, проблемът е сериозен”.

Той е категоричен, че страната ни се превръща в енергиен хъб.

„Това ни носи директни приходи от различни комисионни и такси, ние се превръщаме и във важен стратегически партньор на международната политическа сцена“.

От своя страна Владимир Малинов, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“, подчерта, че количествата, които ще останат в Чирен ще помогнат да имаме 90% запълняемост на газохранилището.

„Този газ в следващия отоплителен период ще можем да го добиваме на една конкурентна пазарна цена. В момента „Чирен“ е пълен на 77%. Ако ги запазим, в кратък период ще можем да изпълним и това той да бъде на 90% запълнен“.

Етикети:
газова връзка България-Сърбия, газова връзка, Росен Христов
Още от Енергетика