Газът в Европа скочи с цели 7% заради военните рискове и студеното време

15:31, 20 ноември 2023
Цените на синьото гориво се движат в тесен диапазон около 50 евро за мегаватчас. Петролът също продължи да поскъпва
Цените на синьото гориво се движат в тесен диапазон около 50 евро за мегаватчас

Цените на природния газ в Европа се повишиха, движени от прогнозите за по-студено време и нарастващото напрежение в Близкия изток.

В последните четири сесии бенчмарк фючърсите отбелязваха спад, но в понеделник (20 ноември) за кратко скочиха с цели 6.9 процента. След това част от покачването бе заличено, като цените се движат в тесен диапазон около 50 евро за мегаватчас.

Холандските фючърси за месец напред се повишиха с 3.4% до 46.58 евро в ранната търговия на хъба TTF в Амстердам.

Пазарът реагира на последните прогнози, според които температурите в голяма част от Северозападна Европа се очаква да паднат под нормалните нива към края на месеца, което може да увеличи търсенето природен газ за отопление.

Напрежение с българска следа

Същевременно напрежението в Близкия изток се покачи, след като подкрепяни от Иран бунтовници похитиха кораб в Червено море. Твърди се, че на борда на отвлечения кораб се намират двама българи, като единият е и капитан на плавателния съд.

Все още не е потвърдено официално, че похищението е свързано с войната между Израел и Хамас. Досега плавателните съдове в Червено море, което е един от най-натоварените морски маршрути в света до голяма степен не бяха засегнати от конфликта. Известно е, че танкери от Катар, водещ износител на втечнен природен газ, редовно преминават през региона на път за Европа.

Старият континент се насочва към зимата с пълни хранилища и обилен внос на втечнен природен газ, но остава уязвим от рискове при доставките.

Връзката с петрола

Според анализаторите на Saxo Bank пазарът на газ наваксва и петъчния скок на цените на суровия петрол, който отново леко се покачи в понеделник , преди срещата на алианса ОПЕК+.

Цените на петрола се повишиха в азиатска търговия, засилвайки очакванията, че допълнителни съкращения на добивите от страна на ОПЕК+ биха тласнали нагоре котировките, които се движат предимно низходящо през последните четири седмици.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поскъпна с 0.7 на сто до 81.18 долара за барел.

Американският лек суров петрол прибави достигна 76.40 долара за барел.

И двата контракта бяха нагоре с 4 на сто в петък, след като три източника от ОПЕК+ разкриха, че организацията е готова да обмисли дали да направи допълнителни съкращения на доставките на петрол по време на срещата си на 26 ноември.

Още от Енергетика