Енергийният министър: Искаме въглищния комплекс да работи максимално дълго

18:25, 17 март 2023
Росен Христов се срещна с ръководството, синдикатите и управителите на рудници в мините във връзка с проектите за зелена енергия
Искаме въглищния комплекс да работи максимално дълго
“Стремежът е, че трябва да живеем по-добре, в по-чиста околна среда и как това може да го постигнем, без да нарушаваме стандарта на живот и работните места в региона”, каза още той

“Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално дълго”.

Toва каза министърът на енергетиката Росен Христов след среща с ръководството, синдикатите и управителите на рудници в мините във връзка с проектите за зелена енергия. 

"Разгледахме няколко варианта. Всички искаме да има дългосрочна стратегия и бизнес план, но това отнема месеци работа. Всички се обединихме около идеята да има териториален устойствен план, т.е. цялостно виждане за територията на мините в близките години и как ще бъде трансформирана. Това също отнема ресурс и време, ще се прави, но няма как да стане от днес за утре“.

Обсъдени са били и ангажиментите, които България има към Брюксел и Европа за постигане на екологичните цели.

"Стремежът е, че трябва да живеем по-добре, в по-чиста околна среда и как това може да го постигнем, без да нарушаваме стандарта на живот и работните места в региона. Това е постижимо".

Министър Христов призова "да има инициатива и да се предлагат конструктивни идеи. Трябва да се мисли за обществото като цяло".

От думите му стана ясно, че са представени "няколко проекта за инвестиции и развитие в зелени технологии, които да решат няколко от проблемите на комплекса "Мини Марица Изток", включително алтернативни доходи както за предприятието, така и за работниците. 

“Сред тях е и ускорената рекултивация на терени, които представляват екологична опасност и за които в момента няма ресурси да бъде извършена. В момента има идея за постояване на фотоволтаични централи около 4 гигавата през следващите 10 години на територията на мините на терени, които са излезли от експлоатация и са за рекултивация".

Според енергийният министър рекултивация на такъв тип терен би струвала от 3-4000 до 7-8000 лева на декар.

Росен Христов каза, че на идейно ниво е проект за изграждане на виртуална фотоволтаична централа.


Етикети:
ЕС, енергетика, въглища, Росен Христов
Още от Енергетика