Енергийната комисия забрани износа на руски петролни продукти

19:35, 30 ноември 2022
Вносители на предложението са членове на ДПС
С гласовете "за" на 11 нейни членове, осем "въздържали се" и един "против" законопроектът продължава към пленарна зала за първо четене

Депутатите забраниха износа от България на петролни продукти с произход Русия. Това реши на първо четене енергийната комисия в Народното събрание. Вносители на предложението са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и група депутати.

С гласовете "за" на 11 нейни членове, осем "въздържали се" и един "против" законопроектът продължава към пленарна зала за първо четене. 

Предлага се законопроектът да влезе в сила от 5 декември 2022 г.

Според проекта внасящите подобни продукти трябва да ги декларира в Агенция "Митници" в 7-дневен срок и да представят необходимите дкументи. Те показва дали стоките са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен оттам. Произведените от рафинерията продукти пък трябва да имат декларация дали са от руски или от друг петрол преди да влязат в данъчен склад.

Транспортният министър Христо Алексиев заяви, че ако рафинерията на "Лукойл" в Бургас не може да изнася, тя ще спре да работи.

"Анализите показват, че пълна забрана за износ на нефтопродукти с произход Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, бизнеса и всички потребители", заяви той. 

Припомняме, че не веднъж министри от служебният кабинет вече са коментирали, че според регламент на ЕС за ембарго на руския неф, България няма забрана за износ на преработени продукти от руски нефт. След преработката на петрола в рафинерията в Бургас горивата се считали с произход България и нямало проблем да бъдат изнесени.

Вчера (29 ноември), служебният премиер Гълъб Донев заяви, че България е изпратила на Европейската комисия един правно-технически анализ за приложението на регламента и дерогацията и се надяваме до края на седмица да имаме резултат от разговорите. Коментарът му дойде по повод спорът между България и ЕК за това дали "Лукойл Нефтохим" има право да изнася нефтопродукти, произведени с руски петрол, получен благодарение на дерогацията.

Той припомни, че миналата година "Лукойл Нефтохим" е внесъл в бюджета 3.5 млн. лв. До края на тази се очаква сумата да е 100 млн. лв. През следващата, когато цялата икономическа дейност на рафинерията ще се облага в България, отчисленията от данъци вероятно ще стигна 600-700 млн. лева.

Етикети:
руски петрол, забрана, енергийна комисия
Още от Енергетика