Енергийната комисия в парламента прие ветото на президента

18:10, 25 януари 2023
Промените в Закона за енергетиката ще се гласуват отново в пленарна зала
Енергийната комисия прие ветото на президента
Председателят на парламентарната комисия Делян Добрев заяви, че не може да има разпоредби, които да се отклоняват от общоевропейската уредба

Комисията по енергетика в Народното събрание прие с 12 "за", 8 "въздържал се" и един глас "против" ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, съобщи БТА. Председателят на парламентарната комисия Делян Добрев от "ГЕРБ-СДС" каза, че не може да има разпоредби от закона, които да се отклоняват от общоевропейската уредба.

Депутатите приеха проблемният параграф 24 да отпадне и параграф 25 да стане 24. По този начин промените в Закона за енергетиката ще се гласуват отново в пленарна зала и законът ще може да влезе в сила без оспорения от президента параграф.

Държавният глава Румен Радев днес (25 януари) подписа указ, с който върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

В мотивите на президента се посочва, че с параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. 

Президентът заявява, че споделя стремежа за промени в действащите закони за енергетиката, които трябва да насърчат конкуренцията и да гарантират доставките на електроенергия на най-конкурентни цени. Той обаче оспорва предвидения времеви интервал на финансовия сетълмент (окончателното прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес, с което се преразпределя ограниченият паричен ресурс и с което плащането между банките, участващи в платежната трансакция, е действително завършено – б.а.) от един час, изготвян от електроенергийния системен оператор и напомня, че европейското право предвижда период за уреждане на дисбаланса от 15 минути.

Депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на "Българска независима енергийна борса" ЕАД до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

Вносител на промените е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Етикети:
Закон за енергетиката, вето
Още от Енергетика