До 16 млн. лв. получават ВиК дружествата заради цената на тока

16:54, 05 октомври 2022
Министерският съвет одобри програмата за компенсиране на непредвидените разходи на дружествата за май и юни
До 16 млн. лв. получават ВиК дружествата заради цената на тока
Решението за отпускане на финансова помощ е в резултат на споразумение между Фонда, Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие

До 16 млн. лв. финансова подкрепа заради високите цени на електроенергията ще получат ВиК дружествата. Това стана ясно след редовното заседание на Министерския съвет, на което беше одобрена програмата за компенсиране на непредвидените разходи на дружествата от отрасъл ВиК за използваната електрическа енергия за месец май и месец юни 2022 г. Средствата се осигуряват по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Решението за отпускане на финансова помощ е в резултат на споразумение между Фонда, Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие.

Програмата ще се администрира от регионалното министерство. Необходимите средства за всяко дружество ще бъдат установявани от ведомството след определяне на разликата между фактическите разходи на електроенергия за м. май и за м. юни и включените в цените на съответното дружество от отрасъл ВиК разходи за електроенергия, доказани със съответните документи.

Компенсациите ще помогнат на дружествата да се стабилизират финансово, да погасят задълженията си за електроенергия и да гарантират достъпа до ВиК услуги, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Компенсациите ще бъдат изплащани на ВиК операторите до 31 декември тази година. Това ще се извършва от Фонда в тридневен срок от получаване на уведомлението и при изпълнение на неговите условия.

Етикети:
МРРБ, компенсации, мс, Министерство на енергетиката, ВиК
Още от Енергетика