Дерогацията за "Лукойл" не понижава цените на горивата, а генерира свръхпечалба

11:27, 09 ноември 2023
Според изследване само за тази година "Лукойл" е генерирал допълнително 1 млрд. евро

Дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за "Лукойл", обяви енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

""Дерогацията не е понижила цените на горивата у нас. Те се запазват на близки до средноевропейски цени, въпреки че са една идея по-ниски - около 5%. Със сигурност не са над 20% по-ниски, както трябва да бъдат , ако се вземат предвид производствените разходи на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт от 60-70 долара за барел. При средни цена на пазара около 90 долара", обясни той. 

Според съвместно изследване на ЦИД и международни организации само за тази година от март до юли "Лукойл" е генерирал допълнително 1 млрд. евро - както заради потреблението у нас на руски суров нефт, така и заради износа на финални горива за страни от целия свят. 

"Това противоречи на дерогацията, която не позволява износ на горива за други страни, освен за Украйна. Дерогацията не е дадена на "Лукойл" за да прави свръхпечалба, както се получава, а за да гарантира доставките само на българските потребители", допълни Мартин Владимиров пред БНТ.

В края на октомври работници от "Лукойл Нефтохим" излязоха на протест блокираха движението на изхода на Бургас в посока магистралата за София. Те настояват за запазване на работните им места, за които твърдят, че са застрашени от преждевременен отказ от руския петрол.

Недоволството на заетите в нефтената рафинерия бе провокирано от предложението за прекратяване предсрочно на дерогацията на "Лукойл", която позволява на рафинерията да работи с руски петрол.

Според последните приети текстове от парламента до 30 септември 2024 г. “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще трябва поетапно да сменя произхода на нефта, с който работи. Според приетия график е предвидено до 31. декември 2023 г. рафинерията да има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход. В края на март 2024 г. този процент трябва да падне до 75 на сто,  в края на юни догодина до 50 процента. 

Постепенно, т.е. от 1 октомври 2024 г. “Лукойл Нефтохим Бургас“ трябва изцяло да премине към преработката на петрол с неруски произход.

Още от Енергетика