"Булгаргаз" очаква с около 8,5% по-ниска цена на природния газ през февруари

13:11, 30 януари 2024
Ако "Булгаргаз" потвърди обявената във вторник цена и в четвъртък, а КЕВР я утвърди, то сметката показва, че цената за февруари ще бъде 71 лева за мегаватчас без акциз и ДДС
Окончателното си предложение "Булгаргаз" ще внесе на 1 февруари, след което КЕВР ще утвърди цената за текущия месец

"Булгаргаз" очаква окончателно предложената регулирана цена на природния газ за февруари да бъде с около 8,5 процента по-ниска от утвърдената цена за януари".

Това заяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране за обсъждане на доклад на обществения доставчик относно заявлението му от 11 януари за утвърждаване на цена за февруари, по която да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

"Булгаргаз" направи първата си за месеца заявка, с която прогнозира цена, по-ниска с почти 6% от утвърдената за януари - 73 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС, спрямо или 77,60 лева за мегаватчас без акциз и ДДС (спад с 11,3% спрямо декември 2023 г.).

Окончателното си предложение "Булгаргаз" ще внесе на 1 февруари, след което КЕВР ще утвърди цената за текущия месец.

Ако "Булгаргаз" потвърди обявената във вторник цена и в четвъртък, а КЕВР я утвърди, то сметката показва, че цената за февруари ще бъде 71 лева за мегаватчас без акциз и ДДС.

"Прогнозната регулирана цена за периода от подаване на заявлението до днешна дата намалява. Това ще бъде отразено и в окончателното писмо с актуалните данни, което ще предоставим на 1 февруари. В ценообразуването за февруари са включени количества за добив от подземното газово хранилище Чирен, чиято цена е фиксирана и не се влияе от ценообразуващия индекс TTF "месец напред", каза още Деница Златева.

И допълни:

"В момента се намираме в добивния период на газохранилището в Чирен. Ние добиваме количествата, които участват в ценовия микс и се подават в заявлението за утвърждаване на регулирана цена. За февруари сме добили изцяло количеството, което беше заложено. Водещо е при планиране на добива да успяват да има и един добър ценови микс и регулирана цена".

Тя посочи, че в момента в Министерството на енергетиката се разработва с финално съгласуване механизъм за компенсиране на нагнетени количества в Чирен.

"В рамките на механизма ние ще добием всички количества, които ще бъдат включени в него, така че да не позволим да има голямо увеличение на цената на природния газ за битовите и индустриалните потребители".

Председателят на КЕВР Иван Иванов определи като една добра новина намалението за февруари на цената на природния газ за българските потребители - бизнеса и битовите потребители.

"Прави впечатление и се надявам това да продължи не само до края на отоплителния сезон, но изобщо, че никакви, дори световни събития каквито са войната в Украйна и кризата в Близкия изток, не повлияват за момента да се повиши цената на индекса TTF, коментира Иванов. До известна степен поради умерения климат през декември и януари, сигурно така ще бъде и до края на зимата, от друга страна всички европейски страни се бяха подготвили за отоплителния сезон със съхранени количества в своите газохранилища".

Той даде пример, че средно в ЕС в момента има около 71,5 процента запълняемост на газохранилищата.

"Подобно е количеството, което се съхранява в Чирен, което показва, че България наистина се движи в пакета с другите страни от ЕС. Не беше така преди повече от година, когато трябваше да наваксаме за количествата, които да бъдат съхранявани в газохранилището. Освен това изглежда и енергийната ефективност се повишава в Европа, защото се наблюдава както за природния газ, общо за енергоносителите, съхраняване, дори намаляване на цената, което показва, че постепенно се извършва една важна енергийна революция в Европа и в света. България е част от нея".

Етикети:
КЕВР, цена, "Булгаргаз", газ
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Енергетика