Бизнесът и синдикатите: Двойната тарифа за ток няма да реши проблемите

12:23, 24 октомври 2022
Време е да се отървем от заблудата "свободен пазар на електроенергия“, заяви Васил Велев от АИКБ
Бизнесът и синдикатите: Двойната тарифа за ток няма да реши проблемите
Според КНСБ двете тарифи няма да решат проблема със сметките за ток. От АИКБ пък смятат, че всички трябва да минат на регулирани цени

Въпреки, че служебното правителство постави на пауза идеята за въвеждането на двойна тарифа за тока за домакинствата бизнесът и синдикатите продължиха с дебатите по темата, като стигнаха до извода, че подобна мярка няма да реши проблемите на потребителите.

Предложението и реакциите

Припомняме, че служебното правителство предложи въвеждането на две тарифи за битовите потребители на електричество в зависимост от потреблението. Идеята беше оповестена от вицепремиера по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб за енергетика. Алексиев уточни, че се обмисля ниската тарифа да е за потребление до 250-300 киловатчаса, а над тази консумация да се начислява по-висока цена.

Предложението не се прие добре, като веднага изникна въпросът за собствениците на басейни и хората, които добиват виртуални валути.

"Тук въпросът е за контрола, а не за промяна на регулациите, защото насочвайки една мярка с малка група нерегламентирано ползване на електрическа енергия, тя засяга голяма група от домакинства, които ползват електрическата енергия за отопление и именно за тези хора ние трябва да помислим, преди да се обявят две тарифи, защото нивото за второ стъпало е доста ниско и ще засегне широк кръг от домакинства“, коментираха от Българския енергиен и минен форум.

В неделя от Министерството на енергетиката обявиха, че няма да се внася предложение за двойна тарифа за битовия потребител. Министър Росен Христов поясни, че мярката е била замислена като буфер при влошаване на ситуацията с цените на газа и на другите енергийни източници. Тъй като газът поевтинява, това е довело до отпадане на необходимостта от две тарифи.

Аргументите на бизнеса и синдикатите

КНСБ от самото начало е на мнението, че двете тарифи няма да решат въпроса да се уеднаквят сметките от различните енергоизточници, а ще създадат допълнително проблеми, припомни в радиоинтервю председателят Пламен Димитров.

„През този механизъм, който се предлагаше, втората тарифа щеше да бъде равна на пазарната, което значи старт на либерализацията на пазара на електроенергията на дребно", заяви Димитров.

Той отново призова за дефиниране на понятието за енергийна бедност, като цитира статистика на „Евростат“, според която 1 600 000 българи отговарят на критериите. Според Димитров цифрата е дори по-голяма.

Според председателя на АИКБ Васил Велев идеята за двете тарифи не е била обяснена добре. Той заяви, че „раздаването на калпак“ за домакинствата било разхищение:

„Време е да се отървем от заблудата "свободен пазар на електроенергия“. Пазарът на електроенергия на едро в ЕС е фундаментално сбъркан, затова са всичките тези сегашни екстремни стойности на цената на електроенергията на борсата, при условие, че в България, примерно, нищо не се е променило и суровината не е поскъпнала".

Според Велев не битът трябва да премине на свободния пазар, а всички трябва да минат на регулирани цени, както е в САЩ: „В Америка пазарът не е безбрежно свободен и затова там цената не скача по този начин и е три пъти по-ниска от българската цена след компенсации".

Пламен Димитров допълни, че несигурната политическа и финансова ситуация момента не е подходяща за взимането на радикални решения.

Етикети:
АИКБ, Васил Велев, КНСБ, Пламен Димитров, двойна тарифа за ток
Още от Енергетика