Бивш енергиен министър: Трудно ще вземем 2 млрд. лева от „Газпром”

10:15, 15 ноември 2023
"Най-големият въпрос е механизмът, по който ще се събират тези пари", смята Александър Николов
газ
"Не правим нищо, за да си съберем това, което не ни беше дадено по договор, но се опитваме да си запълним бюджета”, каза още той

"България ще вземе трудно 2 млрд. лв. от „Газпром”. Тези средства стъпват върху условието войната да продължи. Продължи ли инвазията, продължават и санкциите върху Русия. Второ условие е цялата консумация на Сърбия и Унгария при по-висока цена да остане константна”.

Това коментира бившият министър на енергетиката Александър Николов пред НОВА ТВ. Според него най-големият въпрос е механизмът, по който ще се събират тези пари.

 „Булгартрансгаз" излязоха със странно писмо, в което се казва, че те не могат да ги съберат. Гледа се политиката в сектор „Енергетика” за природен газ на парче. Това не е правилно. Дългосрочно какво се случва с претенцията на България по арбитражно дело? Не правим нищо, за да си съберем това, което не ни беше дадено по договор, но се опитваме да си запълним бюджета”.    

Николов е категоричен, че "за да се използва тази дерогация, трябваше ясно да бъдат сметнати количествата, които влизат в България и които остават за вътрешен пазар".

"Всички административни органи да си свършат работата. Защото, когато дерогацията се нарушава, едни печалби отиват на място, което не ни харесва”.

 

Етикети:
енергетика, Александър Николов, Газпром
Още от Енергетика