България трябва да отложи и преразгледа затварянето на въглищните централи

08:41, 30 ноември 2022
Ангажиментът със затварянето на централите не е догледан, каза зам.-министърът на енергетиката в служебното правителство Еленко Божков
За затваряне на въглищните централи
Според него това може да се случи с достатъчно разумни аргументи

България е поела ангажимент да затвори въглищните си централи. От Министерството на енергетиката смятат, че той трябва да бъде преразгледан и отложен. Това каза зам.-министърът на енергетиката в служебното правителство Еленко Божков. 

Според него това може да се случи с достатъчно разумни аргументи. 

В Плана за възстановяване е записано, че вредните емисии в сектор „Енергетика“ у нас трябва да бъдат намалени с 40 процента до 2026 година. Това означава затваряне на въглищните централи, но в тези кратки срокове икономиката ни ще претърпи огромни загуби, заяви Божков.

Зам.-министърът подчерта, че въглищата, които се добиват у нас, съдържат много голямо количество сяра. В същото време пречиствателните станции към централите увеличават вредните емисии с поне 40 процента, обясни заместник -министърът. Според него именно това означавало, че нещо не е догледано при договарянето, че са дадени срокове, които е невъзможно да се спазят.

А годината, през която може да спазим изискването е най-рано след 2035 година и то с много компромиси след 2030 година, каза Божков пред бТВ. Всички останали ангажименти с по-ранни дати ще доведат до една огромна загуба за икономиката, категоричен бе той.

"Трябва да се разговаря с представителите на Европейската комисия, независимо от твърденията на определени чиновници, че това не може да се случи. Винаги има възможности, особено когато те са добре обосновани", категоричен е зам.-министърът. 

В плана ясно е отбелязано, че декарбонизацията на енергийния сектор ще е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% вземайки изходните нива от 2019 г. В него конкретно е описано, че намаляването на емисиите на въглероден диоксид ще обхваща централите работещи на въглища, а именно ТЕЦ Марица 3 ЕАД, ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, ТЕЦ Бобов дол ЕАД, AES3C Марица Изток 1, ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, ТЕЦ БРИКЕЛ ЕАД, ТЕЦ Република, ТЕЦ Русе Изток и Топлофикация Сливен.

Етикети:
България, въглищни централи, Еленко Божков
Още от Енергетика