България купува газ само от един от танкерите от САЩ

19:08, 19 август 2022
Количеството синьо гориво ще е за октомври и ще бъде разтоварено в Турция
Министърът на енергетиката Росен Христов на брифинг
"Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по стоварването и др., са за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна", обясни министър Росен Христов.

Служебното правителство ще купи газ само от един от танкерите от САЩ. Количеството синьо гориво ще е за октомври и ще бъде разтоварено в Турция, където е договорен един терминален слот. Това съобщи в петък служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг. 

"Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция. Приехме офертата на "Шиниър" за един танкер през октомври. Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по стоварването и др., са за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна", обясни Христов.Нови преговори с Азербайджан

Предстои да се търси решение за допълнителни доставки в следващите месеци, за да бъде задоволено потреблението. Догореното количество с "Шиниър" ще покрие около една трета от него през октомври. Още една трета ще бъде обезпечена от доставките от Азербайджан след пускането на интерконектора с Гърция. Като възможности енергийният министър очерта нови преговори с Баку за допълнителни количества, както и разговори с турски компании за тръбен газ. Вече няколко пъти той нареди като последна опция възобновяване на преговорите с руския "Газпром" за доставки по съществуващия договор, който изтича в края на годината.

"Оттук нататък се фокусираме върху средносрочни договори, да имаме системни доставки и да не се налага в последния момент да осигуряваме някакви количества“, допълни Росен Христов.

По-рано служебният вицепремиер, транспортен министър и ръководител на кризисния енергиен щаб Христо Алексиев заяви, че иска правителството да закупи природен газ, но на оптимална цена. Алексиев настоя за по-малко идеология и повече прагматизъм и систематичност по тези теми. "Идеологията нито храни хората, нито топли хората, нито помага на индустрията да работи", каза вицепремиерът Алексиев.

Кирил Петков: "Газпром" да си изпълни договора

Темата с доставките на газ коментира и бившият премиер Кирил Петков, чието правителство обяви сделката с "Шиниър" броени дни преди да предаде властта на служебния кабинет. "Този вариант, в който танкерите да бъдат купени, е възможно най-доброто, което предишното правителство можеше да остави на служебното", каза в петък Петков пред bTV. 

Според него ако "Газпром" започне да изпълнява договора си за доставки на газ, това е първа стъпка към възстановяване на доверието. "Никой не трябва да бъде наведен само защото едната страна казва, че „това са моите нови условия“. Ако си изпълнят условията по договора, няма лошо в това да преговаряме. В този момент аз не мисля, че е смислено, докато не видим изпълнение по съществуващия договор, да се надяваме, че утре няма да си нарушат договора", коментира експремиерът.

Етикети:
газ, САЩ, танкери, Росен Христов
Още от Енергетика