"АЕЦ Козлодуй" напредва с лицензирането на ядреното гориво на "Уестингхаус"

09:05, 25 януари 2024
В края на 2022 г. бяха подписани договори с френската компания "Фраматом", която ще доставя гориво за шести блок, както и с американската компания "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на централата

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво. Това е горивото, произведено от "Уестингхаус" (Westinghouse). Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на започнали процес на лицензиране.

В края на 2022 г. бяха подписани договори с френската компания "Фраматом", която ще доставя гориво за шести блок, както и с американската компания "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на централата. Първата доставка на свежо ядрено гориво от "Фраматом" се очаква да бъде през 2025 г. Доставката за 5 блок от "Уестингхаус" следва да започне през тази година.

Преди дни "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД публикува обява за заявяване на интерес за строителство на 7 блок на одобрената площадка на ядрената централа по технологията АР 1000, съобщи Министерството на енергетиката.

От кандидатите се изисква да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години. Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да докажат поне 6 млрд. долара печалба и оборот за последните пет години - от 2018 до 2022 г.

Крайният срок за заявяване на интерес е 2 февруари. След събиране на заявките от потенциалните строители, онези, които отговарят на условията, ще оформят шортлиста, съгласно изискванията по решението на Народното събрание, и се очаква да подадат своите оферти в отделна процедура.

Планира се новата мощност да бъде пусната в експлоатация преди 2035 г. с оглед нуждите на националната електроенергийна система.

На 18 декември Народното събрание прие решение, с което ще задължи Министерският съвет да предприеме нови конкретни стъпки за изграждането на два нови ядрени блока в АЕЦ "Козлодуй".

Проекторешението бе внесено от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". С него бе увеличен капиталът на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД с 1.5 млрд. лева.

През юни американската компания "Уестингхаус електрик" обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности с "АЕЦ Козлодуй" за изграждане на нов реактор с технологията AP 1000. Договорът включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата площадка.

Очакванията са този етап да приключи през април 2024 г., като проучването ще даде предварителна оценка на капиталовите и оперативните разходи на проекта.

Български енергиен холдинг ЕАД разполага с финансови ресурси, чрез които да увеличи капитала на проектната компания, целта е да бъде осигурено финансирането, необходимо за стартирането на следващия етап от инвестиционното намерение за изграждането на нова ядрена мощност, при което ще бъде възложен договор за изготвяне на същинския инженеринг, в т.ч. и технически проект.

В края на 2022 година Народното събрание прие решение, с което задължи правителството да започне реализацията на проекта за нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология AP-1000 с участието на "Уестингхаус".

Окончателният договор с "Уестингхаус" за седми и осми блок в Козлодуй ще бъде съпътстван от междуправителствено споразумение между България и САЩ. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано пред Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства трябва да бъде ратифицирано и от българския парламент.

Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Енергетика