И 800 млн. лв. "спасителен пояс" за "Булгаргаз" се оказват недостатъчни

12:00, 02 септември 2022
Вече е ясно как държавният газов доставчик ще погасява заема от БЕХ
Деница Златева обяви, че "Булгаргаз" ще поиска втори държавен заем
Преди дни шефът на дружеството Деница Златева каза, че операторът ще търси нов държавен заем, независимо че правителството вече му отпусна 800 млн. лева.

Погасяването на главницата по заема от 800 млн. лв., който "Булгаргаз" получи през август с решение на правителството, ще започне след 2.5 години и ще бъде разсрочено. Предвидено е държавният газов доставчик да направи погашението към Българския енергиен холдинг (БЕХ) на шест равни вноски от по 133.33 млн. лева. Лихвените плащания ще започнат от декември 2024 г., а заемът ще бъде погасен изцяло през август година по-късно. Кредитът бе част от плановете на служебния кабинет за стабилизирането на държавното дружество, което изпитва недостиг на ликвидност заради контрагенти, които са силно задлъжнели, но не могат да се разплатят. Начело на списъка е "Топлофикация София", като столичното парно дължи на "Булгаргаз" близо 400 млн. лева.

Как се стигна до държавния заем

Правителството реши на 11 август да отпусне 800 млн. лв. бюджетен заем на държавното газово дружество, за да стабилизира финансовото му състояние и да има средства за осигуряване на доставките на синьо гориво през зимата. Бе предвидено, че заемът ще е с 2%годишна лихва и с 3-годишен срок на погасяване, или 36 месеца. Парите са както за закупуване на газ, така и за оперативни разходи.


"Вярваме, че с тези средства дружеството ще може да посрещне непосредствените си нужди за разплащане със своите контрагенти през следващите месеци. Паралелно с този заем работим и за допълнително финансиране с частния банков сектор", каза тогава енергийният министър Росен Христов.

В началото на август имаше и среща с търговски банки, предоставили овърдрафти за 110 млн. лв. на "Булгаргаз", за да бъде обсъдена възможността размерът на средствата да бъде увеличен. Засега обаче дружеството не е съобщило за напредък в тези преговори.

Ще се стигне и до втори кредит

Преди дни шефът на дружеството Деница Златева каза, че операторът ще търси нов държавен заем, независимо че правителството вече му отпусна 800 млн. лева. Златева обясни, че до 20 септември трябва да бъдат направени плащания за общо 1.360 млрд. лева. От нужните 1.360 млрд. лв. са осигурени 350 млн. лева от държавата.

"Дружеството има и собствени средства, но ще се нуждае от допълнителна помощ. Оказа се, че има още поети задължения, които се налагаше да откриваме в имейли на напуснали търговски директори", каза тя. 

Само задълженията на столичното парно към момента са 399 млн. лева.

"Топлофикация София" като воденичен камък

Изгледите за погасяването на тези задължения не са добри. Столичният кмет и принципал на "Топлофикация София" Йорданка Фандъкова смята, че общинското дружество е обречено да трупа дългове.

Според Фандъкова в момента столичното парно е в "регулаторен капан". "Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона задължения", обясни кметът на София. 

По думите й решението е намиране на външен инвеститор. "Необходимо е изграждане на нова мрежа - инвестиции от около 800 милиона. Дългосрочното решение е модернизация на "Топлофикация", създадена е работна група", каза още Фандъкова.

19% поскъпване на газа за септември

Природният газ поскъпва с 18.71% през септември и ще достигне цена от размер на 353.63 лева за мегаватчас или 180.81 евро. Покачването е тройно спрямо първоначалното предложение на "Булгаргаз" за ръст с 6%, което впоследствие бе ревизирано.

Според ръководителката на държавния газов доставчик Деница Златева поисканото увеличение скача от 6% на 19% заради поръчаните количества синьо гориво, освен азерските доставки, които все още също са на неизгодни цени заради забавянето на новата газова връзка с Гърция.

"Имаме два частични танкера, които са договорени от предишното ръководство на "Булгаргаз", които са на почти борсова цена и имаме един проведен търг на Газов хъб "Балкан", обясни Деница Златева.

Етикети:
Булгаргаз, държавен заем, "Топлофикация София", БЕХ, Деница Златева, погасителен план
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Енергетика