Загубите на Meta, свързани с метавселената, надхвърлиха 3,74 милиарда долара

09:41, 27 юли 2023
Приходите на Reality Labs са малко над 276 милиона долара, като това е най-ниската печалба от две години и почти 40% спад в сравнение с 2022 г.
Мета търпи загуби
Акциите на Meta са поскъпнали с почти 140% от началото на годината, но все още са извън рекордния си връх през септември 2021 г. от над $378

Загубите на Meta, свързани с метавселената, надхвърлиха 3,74 милиарда долара през второто тримесечие на 2023-та година.

Резултатите за второто тримесечие на 2023 г., публикувани на 26 юли, показаха, че Meta отчита 11% увеличение на приходите в сравнение със същото тримесечие на миналата година, което възлиза на общо 31,9 милиарда долара.

Приходите на Reality Labs са малко над 276 милиона долара, като това е най-ниската печалба от две години и почти 40% спад в сравнение с 2022-ра година.


"Спадът в приходите на Reality Labs се дължи на по-ниските продажби на очилата за виртуална реалност (VR) Quest 2. Разходите на отдела са се увеличили с 23% до 4,0 милиарда долара, отчасти заради възнагражденията на персонала", коментира финансовият директор на Metа Сюзън Ли.

Той очаква оперативните загуби на Reality Labs да се увеличат до края на тази година. 

Шефът на Meta Марк Зукърбърг заяви от своя страна, че фирмата се фокусира върху изкуствения интелект „в близко бъдеще и върху метавселената в по-дългосрочен план“.

Той повтори, че Meta е напълно отдадена на своята метавселена заедно със своите инвестиции в изкуствения интелект и каза, че двете области се припокриват и допълват.

Зукърбърг добави, че неговият AI модел Llama се използва за изграждане на редица продукти, които ще помогнат на потребителите „да създават светове, аватари и обекти, които ги обитават“ и каза, че ще сподели повече по-късно през годината.

Цената на акциите на Meta скочи на фона на печалбите, като се повиши с над 7% в следборсовата търговия до около $320, според данни на Google Finance. Акциите на Meta са поскъпнали с почти 140% от началото на годината, но все още са извън рекордния си връх през септември 2021 г. от над $378.


Зукърбърг каза още, че стартираната на 6-и юли платформа Threads „вижда повече хора, които се връщат всеки ден, отколкото очаквах“ и каза, че Meta е фокусирана първо върху задържането на потребителите на Threads, а след това върху растежа и по-късно ще се съсредоточи върху монетизирането на платформата.

Threads достигна своя връх от 49 милиона активни потребители на ден за приложението Andriod на 7 юли, но падна до 12,6 милиона активни потребители на ден до 23 юли, като потребителите прекарваха по-малко от пет минути на ден в приложението през последната седмица.

Similarweb каза, че все още няма дневните числа за потребителите на Apple iOS, но подозира подобен „модел на бум и спад“.

Етикети:
meta, загуби, печалба
Още от Крипто