Високопоставените лица в Южна Корея ще докладват за своите притежания на криптовалути

09:15, 26 май 2023
В закона е включено всички крипто притежания над 760 долара да се отчитат като богатство от висши длъжностни лица, точно както пари в брой, акции, облигации, злато и други активи
Южна Корея с нов закон за крипто
Изменението на Закона за етиката на обществените услуги също така задължава високопоставените държавни служители да разкриват активи в криптовалута

Правителството на Южна Корея се придвижва напред с нови закони, за да изисква служителите да докладват за своите притежания на криптовалути.

Националното събрание на Южна Корея прие единодушно законопроект, който задължава законодателите и високопоставените държавни служители да докладват за своите крипто активи. Депутатите одобриха новия законопроект по време на пленарна сесия на 25 май, съобщи местната новинарска агенция News1.

Според доклада законопроектът включва промени в Закона за Народното събрание и Закона за етиката на публичната служба. Промените в Закона бяха приети единодушно с 269 гласа от 269 присъстващи народни представители. Промяната в Закона за етиката на обществените услуги получи 268 гласа от 268 присъстващи депутати.

Приет на 22 май, изменението на Закона за Народното събрание официално поставя криптовалутата в списъка на регистрираната собственост от законодателите. Изменението на Закона за етиката на обществените услуги също така задължава високопоставените държавни служители, както и членовете на Народното събрание да разкриват активи в криптовалута.

Последните правни развития в Южна Корея идват в отговор на голям правителствен скандал, включващ някои членове на Националното събрание, преместващи големи количества криптовалута.

Ким Нам-кук, бивш член на основната опозиционна Демократическа партия в Южна Корея, в началото на май беше установено, че някога е държал поне 4,5 милиона долара в токени Wemix. Разкритията веднага предизвикаха опасения за потенциално пране на пари, конфликти на интереси и използване на вътрешна информация.

Правителството на Южна Корея бързо реагира на проблема, като започна правна инициатива, широко наричана Закон за превенция на Ким Намгук. 

В закона е включено всички крипто притежания над 760 долара да се отчитат като богатство от висши длъжностни лица, точно както пари в брой, акции, облигации, злато и други активи.

Първоначално се очакваше новото законодателство да влезе в сила през декември 2023 г. след шестмесечен гратисен период. Въпреки това някои законодатели като представителя на Партията на народната власт Юн Дже-ок настояха промяната да влезе в сила до юли.

Етикети:
криптовалути, крипто, Южна Корея, Биткойн
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Крипто