Великобритания ще признае крипто активите за регулирани финансови инструменти

13:53, 26 октомври 2022
Британските регулатори ще могат да забранят крипто компаниите, които не са лицензирани да работят в страната.
Великобритания признава крипто активите за финансови инструменти

Законодателите в Обединеното кралство гласуваха в подкрепа на признаването на крипто активите като регулирани финансови инструменти и продукти в странатa. Така съществуващите разпоредби във Великобритания ще се прилагат към стейбълкойни - криптовалути, обвързани със стойността на други активи като щатски долар или злато. Новите текстове дават възможност на британските регулатори да забранят крипто компаниите, които не са лицензирани да работят в страната.

"Същността е да третираме крипто активите като други форми на финансови активи и да ги поставим в обхвата на регулирането“, каза вносителят на текстовете Андрю Грифит Грифит.

Местната крипто индустрия, която наскоро приветства новината за назначаването на Риши Сунак за нов министър-председател на страната, се съгласи и с усилията за широко правно признаване на цифровите активи. Законопроектът, който признава стейбълкойните като регулирани финансови инструменти беше създаден във времето, когато Сунак беше министър на финансите в администрацията на Борис Джонсън.

"Министерството на финансите ще се консултира относно своя подход с индустрията и заинтересованите страни, преди да използва правомощията, за да гарантира, че рамката отразява уникалните ползи и рискове, породени от крипто дейностите", каза законодателят Грифит.

Включването на крипто активите в обхвата на законопроекта ще гарантира, че Министерството на финансите на страната е подготвено да реагира бързо на развитията в крипто сектора и да  регулира по начин, който е в съответствие с по-широкия подход на страната за регулиране на сектора на финансовите услуги ,каза още Андрю Грифит.

Окончателното приемане на новите текстове обаче е далеч от финалната права. Тепърва предстои законопроектът да премине през Камарата на лордовете - горната камара на парламента. След това измененията трябва да бъдат обнародвани с указ от крал Чарлз III.

Етикети:
криптовалути, Великобритания, крипто регулации, стейбълкойн
Още от Крипто