Турция изготвя нови разпоредби за управление на крипто активите

15:15, 01 ноември 2023
FATF постави южната ни съседка в своя сив списък през 2021 г.
Турция изготвя нови разпоредби за управление на крипто активите
Турската президентска годишна програма за 2024 г. поставя целта за завършване на регулациите за криптовалута в страната до края на следващата година

Турция изготвя нови разпоредби за управление на крипто активите в опит да убеди Специалната група за финансови действия (FATF) – международна организация, отговорна за борбата с финансовите престъпления – да я премахне от „сив списък“ на нации, които не са направили достатъчно за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

FATF постави Турция в своя сив списък през 2021 г. Според доклад по време на дискусия с парламентарна комисия на 31 октомври турският министър на финансите Мехмет Шимшек каза, че доклад на FATF установява, че Турция се придържа към всички 40 стандарта, освен един.

"Единственият нерешен въпрос за техническо съответствие е свързан с крипто активи", заявил е Шимшек.

Той планува да предложи на парламента закон за крипто активите, за да излезе от сивия списък, но не уточни какви правни промени подготвят от институцията.

Турската президентска годишна програма за 2024 г., публикувана на 25 октомври в Официалния вестник на Република Турция, поставя целта за завършване на регулациите за криптовалута в страната до края на следващата година.

Член 400.5  от документа очертава създаването на ясни дефиниции за крипто активи и подлагането им на данъчно облагане в бъдеще.

Документът също така възнамерява да дефинира законно доставчиците на крипто активи като обмен на криптовалута. Той обаче не предоставя допълнителни подробности за предстоящата регулаторна рамка. До декември 2022 г. Централната банка на Република Турция успешно проведе първоначалното изпробване на своята цифрова валута на централната банка, цифровата лира. Той изрази намерение да продължи по-нататъшни тестове през 2024 г.

Г-7 създадоха FATF, за да защитават международната финансова система. През 2019 г. той предупреди Турция за значителни недостатъци в процедурите за замразяване на активи, свързани с тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение.

Етикети:
криптовалути, Турция
Още от Крипто