Световните финансови регулатори и МВФ с мерки за ограничаване на рисковете с крипто активи

15:31, 07 септември 2023
Много от обявените преимущества на криптовалутите като по-евтините и по-бързи трансгранични плащания и повишаване на финансовото приобщаване все още не са се материализирали
МВФ с мерки за крипто
Очаква се документът да бъде представен на лидерите на Г-20 на срещата на върха в Делхи този месец

Световните финансови регулатори и Международният валутен фонд представиха пътна карта за координиране на мерки, които да не позволят крипто активите да подкопаят макроикономическата и финансова стабилност, предаде Ройтерс.

Подобни рискове се изострят заради неспазване на съществуващите закони в някои случаи, обявиха от Борда за финансова стабилност, който е контролен орган на Г-20 за рисковете и МВФ в документ.

В доклада пише, че много от обявените преимущества на криптовалутите като по-евтините и по-бързи трансгранични плащания и повишаване на финансовото приобщаване все още не са се материализирали.

"Широкоразпространеното приемане на крипто активи може да подкопае ефективността на паричната политика, да заобиколи мерките за управление на капиталови потоци, да задълбочи данъчните рискове, да отклони ресурси, които са достъпни за финансиране на реалната икономика и да заплаши глобалната финансова стабилност".

Документът определя сроковете, в които членките на МВФ и Г-20 трябва да приложат неотдавнашните препоръки за регулиране на крипто активите от Борда за финансова стабилност и Международната организация на комисиите по ценни книжа, която обединява организации, регулиращи световните пазари на ценни книжа и фючърси.

"Комплексната политика и регулаторния отговор свързан с крипто активите е необходим, за да бъдат посрещнати рисковете, които те поставят за макроикономиката и финансовата стабилност".

Очаква се документът да бъде представен на лидерите на Г-20 на срещата на върха в Делхи този месец.

Други моменти в документа включват препоръка за избягване на големи дефицити от правителствата, които могат да доведат до инфлация и да се отразят отрицателно на курсовете на традиционните валути, като по този начин насърчат преминаването към заместители в лицето на криптоактивите, съобщава Ройтерс.

Етикети:
криптовалути, крипто, МВФ
Още от Крипто