Sequoia Capital ще се раздели на клонове, обслужващи САЩ, Китай и азиатските пазари

07:45, 07 юни 2023
Ходът има за цел да децентрализира бек-офис функциите на компанията
Sequoia Capital обявява тристранно разделяне за отделяне на бизнеса в Китай
Според фирмата промените ще бъдат завършени не по-късно от 31 март 2024 г.

Фирмата за рисков капитал Sequoia Capital обяви предстоящо разделяне, което ще накара компанията да се раздели на три отделни партньорства, обслужващи отделно САЩ, Китай и азиатските пазари.

Ходът, обявен на 6-и юни, има за цел да децентрализира бек-офис функциите на компанията. Позовавайки се на повишената глобална финансова сложност и нарастващото объркване на марката, според публикация в Twitter, Sequoia заяви, че възнамерява да възприеме своя „подход на местно ниво“.

Промяната ще накара американския клон да остане фокусиран върху базирани в Северна Америка усилия, докато вторият клон ще обслужва Китай, а третият ще се занимава с Индия и други азиатски пазари.

Sequoia, една от най-големите фирми за рисков капитал в света по управлявани активи и обща капитализация, стана известна през 70-те години. Нейната първа голяма инвестиция след създаването й е направена в Atari през 1975 г., само няколко години преди фирмата да стане един от първоначалните инвеститори на Apple през 1978 г.

През годините Sequoia имаше очевидно умение да намира любимци на технологиите, в които да инвестира. Портфолиото й включва ранни инвестиции в Google, Cisco, Nvidia, YouTube, Airbnb, WhatsApp, Stripe и BitClout.

Фирмата също така инвестира 213,5 милиона долара във FTX 2021, година, в която FTX отчете приходи от 1 милиард долара. FTX ще продължи да се срива през ноември 2022 г., причинявайки пикова реализирана загуба от $9 милиарда за седмицата, започваща на 7 ноември.

Въпреки срива, доклад на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, публикуван на 3 февруари, показва, че Sequoia притежава първичен фонд от 13,6 милиарда долара. Според TechCrunch компанията също така управлява портфолио за своите клиенти на стойност около 85 милиарда долара.

Разделянето на Sequoia идва в бурен момент за отношенията между САЩ и Китай. Напрежението между двете нации се повиши на 3 юни, след като американската армия пусна кадри на китайски разрушител, който бръмчи на американски военен кораб (морският еквивалент на прекъсване на пътя на някого).

Отношенията между САЩ и Китай наскоро бяха описани като охладени след поредица от други близки разговори през 2023 г., които накараха и двете нации на ръба. Инцидент през май, включващ опасно прелитане на китайски изтребител, което американските военни служители смятат за опасно, принуди американски разузнавателен самолет да предприеме маневри за избягване, а инцидент през февруари видя китайски балон за наблюдение - метеорологичен балон, според китайските власти - да се носи над него Въздушното пространство на САЩ в Монтана.

Занапред подразделенията на Sequoia в САЩ и Европа ще продължат да работят под знамето на Sequoia, докато подразделението на Sequoia в Индия и Югоизточна Азия ще се преименува на „Peak XV Partners“. Китайският клон на фирмата ще запази името си на китайски език и ще се нарича „HongShan“ на английски.

Според фирмата промените ще бъдат завършени не по-късно от 31 март 2024 г.

Етикети:
криптовалути, крипто, САЩ, Китай
Още от Крипто