SEC съди Coinbase за нарушаване на правилата за ценни книжа на САЩ

18:44, 06 юни 2023
Цената на акциите на Coinbase падна с 15%, след като SEC обяви съдебния си иск
Делото на SEC срещу Coinbase
Делото на SEC срещу Coinbase идва само ден след като регулаторът на ценните книжа съди Binance за нарушаване на закона за ценните книжа и идващи средства на клиенти

Комисията по ценни книжа и борси на Съединените щати (SEC) заведе дело срещу базираната в Ню Йорк крипто борса Coinbase за предлагане на нерегистрирани ценни книжа.

SEC твърди, че Coinbase никога не се е регистрирала като брокер, национална борса за ценни книжа или клирингова агенция, избягвайки схемата за разкриване на информация за пазарите на ценни книжа. 

"Криптовалутите трябва да спазват американските закони и регулации като всички останали ценни книжа", заяви председателят на Комисията за борсите и ценните книжа на САЩ Гари Генслър, цитиран от Ройтерс.

В делото се твърди още, че Coinbase работи като нерегистриран брокер за сигурност от 2019 г., почти две години преди първоначалното си публично предлагане през април 2021 г.

SEC твърди, че програмата за залагане на Coinbase включва пет подреждаеми крипто актива, което прави програмата за залагане инвестиционен договор и следователно ценна книга.

Coinbase вече водеше битка за залагане с SEC, твърдейки, че нейните продукти за залагане не се квалифицират като ценни книжа, въпреки че Kraken преди това се споразумя с SEC и прекрати своите услуги за залагане в Съединените щати.

Цената на акциите на Coinbase падна с 15%, след като SEC обяви съдебния си иск.


Делото на SEC срещу Coinbase идва само ден след като регулаторът на ценните книжа съди Binance за нарушаване на закона за ценните книжа и идващи средства на клиенти. Въпреки че Binance беше обвинен в 13 точки за нарушения по различни закони за ценни книжа, обвиненията срещу Coinbase озадачиха мнозина в крипто индустрията, главно защото Coinbase е публично регистрирана компания.

Главният изпълнителен директор на Binance Changpeng Zhao реагира на съдебния процес на Coinbase, като направи копаене в SEC.

Етикети:
криптовалути, крипто, САЩ, акции
Още от Крипто