Schulte Roth & Zabel LLP: Не сме уведомявани за криминални разследвания срещу Nexo в САЩ

13:32, 01 февруари 2023
Aдвокатското дружество, което представлява компанията, изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев
Адвокатското дружество отхвърля становище на българската прокуратура

"Всички въпроси, касаещи регулаторните органи в САЩ са разрешени на база принципа “не признавам/не отричам”, което означава че Nexo не е задължена да признава обвинения, както и всякакви задължения или нарушения. Не сме уведомявани за криминални разследвания срещу Nexo в САЩ. Отбелязваме, че споразумението с Комисията по ценните книжа и борсите не включва никакви разкрития или обвинения за въвличане на Nexo в каквато и да е измамна или подвеждаща практика, или че клиентите на Nexo са ощетени или подведени за финансовото състояние на компанията”.

Това пишат в писмо от адвокатското дружество Schulte Roth & Zabel LLP, което представлява Nexo във връзка с регулаторните въпроси в САЩ от юли 2021 г., изпратено към главния прокурор на Република България Иван Гешев. 

От компанията разясняват, че писмото им е във връзка със становище на прокуратурата, публикувано на 20-и януари 2023-та година относно скорошните споразумения на Nexo с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ („SEC“), Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа („NASAA“), която включва регулаторите на ценни книжа на всичките 50 американски щата и три територии, Службата на главния прокурор на Ню Йорк, Тексаския департамент по банкиране, Вашингтонския департамент за услуги за потребителите на финансови институции и отдела за банкиране и ценни книжа в Аляска.


Адвокатското дружество отхвърля становището, според което се твърди, че споразумението на Nexo с регулаторните органи в САЩ “е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите”. 

"Отделно, нашето разбиране е, че Nexo партнира с редица уважавани компании, прилагащи процедури “Познавай своя клиент” и “Борба с прането на пари”, сред които Coinfirm, Chainalysis, Jumio, Notabene, Nekti и Shyft, за да осигури надежден контрол по политиките “Познавай своя клиент” и “Борба с прането на пари” на платформата си, както и разширени проверки на самоличността на клиентите, във връзка с прането на пари, измами и корупция", пише още в писмото. 

Припомняме, че преди седмица главният изпълнителен директор на Американска търговска камара у нас Иван Михайлов обяви, че случаят с Nexo в САЩ е приключил.

Той визира споразумението на компанията и властите в САЩ за заплащане на 45 млн. долара.

Етикети:
САЩ, Nexo, Schulte Roth & Zabel LLP
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Крипто