Новите счетоводни правила на САЩ ще бъдат от полза за компаниите, притежаващи крипто през 2025 г.

08:29, 07 септември 2023
Съветът по стандартите за финансово счетоводство препоръча криптовалутите да бъдат записвани по справедлива пазарна стойност в корпоративните баланси, премахвайки евентуални значителни обезценки, но добавяйки волатилност
Промени в данъчните правила на САЩ
За да се съобразят с промените, криптовалутите ще бъдат записвани като „нематериални активи“ във финансовите сметки

Съветът по стандартите за финансово счетоводство на Съединените щати одобри единодушно правила за отчитане на справедливата стойност на притежанията на криптовалута на компаниите. Очаква се новите правила да влязат в сила през 2025 г.

FASB е организацията, която определя счетоводни и отчетни стандарти за организации, които следват Общоприетите счетоводни принципи на САЩ (GAAP). 

Справедливата стойност е прогнозната цена на актив, която взема предвид текущата пазарна стойност и други решаващи елементи. FASB взе „предварително“ решение за отчитане на справедлива стойност за крипто активи през октомври 2022 г.


Предишната практика изискваше компаниите да поддържат загуби от обезценка от криптовалута, причинени, когато даден актив внезапно загуби стойност, в своите баланси дори след като цифровият актив възстанови стойността си.

Новият счетоводен метод ще увеличи нестабилността в печалбите на компании с големи крипто холдинги, но ще им позволи да записват финансови възстановявания от нарастващите цени на крипто. 

„Не се случва много често да можем едновременно да намалим разходите на системата и да подобрим полезността на информацията за вземане на решения, и това прави много лесно гласуването да направим и двете", заяви членът на FASB Кристин Ботосан.

Освен местните крипто компании като Coinbase, промяната на правилата ще засегне инвестиционните компании и такива като MicroStrategy и Tesla, които държат големи количества крипто.

„Счетоводството по справедлива стойност идва в #Bitcoin. Това надграждане на счетоводните правила на FASB елиминира основната пречка пред корпоративното приемане на $BTC като финансов актив", коментира председателят на MicroStrategy Майкъл Сейлър в X.

За да се съобразят с промените, криптовалутите ще бъдат записвани като „нематериални активи“ във финансовите сметки.

Етикети:
САЩ, криптовалути, крипто
Още от Крипто