Създателят на ChatGPT проучва възможността за вътрешно производство на AI чипове

11:17, 06 октомври 2023
По-рано тази година основателят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се оплака, че недостигът на чипове забавя напредъка на компанията
Създателят на ChatGPT проучва възможността за вътрешно производство на AI чипове
OpenAI обсъжда и редица други опции за справяне с текущия недостиг на чипове

Съобщава се, че OpenAI, компанията зад чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, проучва възможността за вътрешно производство на чипове за обработка на фона на глобалния недостиг на скъпия и труден за производство хардуер.

В доклад на Reuters от четвъртък (5.10), цитиращ хора, запознати с въпроса, се казва, че OpenAI дори е оценила неназована компания като потенциална цел за придобиване, за да помогне с амбициите си за производство на чипове за изкуствен интелект.

OpenAI обсъжда и редица други опции за справяне с текущия недостиг на чипове.

Освен изграждането на собствени чипове, опциите включват и по-тясно сътрудничество с настоящия основен доставчик на чипове NVIDIA и диверсифициране на доставчици на чипове извън настоящите доставчици.

По-рано тази година основателят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се оплака, че недостигът на чипове забавя напредъка на компанията.

Ако OpenAI продължи с докладвания план за производство на свои собствени чипове, той ще се присъедини към малка група от играчи в технологичната индустрия, включително Google и Amazon, които преместиха вътрешното производство на чипове.

След публичното стартиране на ChatGPT през ноември миналата година търсенето на специализирани AI чипове скочи рязко.

Последвалата вълна от търсене доведе до скок в цената на акциите на NVIDIA, тъй като компаниите, които искат да изградят AI приложения, настояват да закупят скъпия компютърен хардуер.

Етикети:
чипове, изкуствен интелект, ChatGPT
Още от Крипто