Съдът намали в пъти гаранциите на двама от обвиняемите по делото срещу Nexo

18:40, 25 януари 2023
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване от страна на прокуратурата

Софийският градски съд измени мерките за парични гаранции от по 1 милион лева на двама обвиняеми по делото срещу криптокомпанията Nexo и ги намали на 150 000 лв. за оперативния директор Траян Николов и на 100 000 лв. за финансовия директор Калин Методиев. Съдът обаче потвърди исканите от прокуратурата забрани за излизане от страната.

Заради престоя на делото в съда, който се удължи заради самоотвод на първия съдия-докладчик, Софийският градски съд дава 5 дни допълнително на Николов и Методиев да внесат паричните си гаранции.

Според съда по делото са налице доказателства за създаване на организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари, но няма доказателства, тя да е целяла извършване на финансови сделки без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни, съобщава БНР.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване от страна на прокуратурата.

Решението на СГС идва ден след първото заседание на анкетната комисия в парламента, която проверява фактите и обстоятелствата по скандала. Главният прокурор Иван Гешев не присъства в парламента, а директорът на ДАНС Пламен Тончев не потвърди пред депутатите тезата на обвинението, че случаят е започнал в САЩ. 

Преди заседанието на комисията съоснователите на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев разпространиха позиция със "седем въпроса до главния прокурор Иван Гешев", в която се опровергават твърденията на държавното обвинение за финансиране на терористични организации и заобикаляне на международните санкции срещу Русия.

Позицията на съоснователите на Nexo бе разпространена и след няколко изяви на прокуратурата и на обвинител №1 Иван Гешев, в които те изнесоха подробности около акцията им срещу компанията. Преди дни пред БНТ главният прокурор заяви, че споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство.

От думите на Иван Гешев стана ясно, че има защитен свидетел по делото срещу четирима директори в компанията, които са обвинени и в данъчни престъпления и пране на пари. Гешев уточни, че този случай се разследва от септември месец, разследването е мащабно и ще отнеме дълго време.

В отговор от Nexo определят тезата на прокуратурата за споразумението им в САЩ като "абсурдна".

"Подготовката за тези споразумения отне близо две години и всевъзможни аспекти на бизнеса на Nexo са разглеждани от множество американски органи, за които проверки включително Вие ги поздравихте, особено след като и това Ваше алиби за международност и че разследването е по искане на САЩ, се разпадна", се посочва в позицията на Антони Тренчев и Коста Кънчев 

Още от Крипто