Проруски групи използват криптовалути във войната с Украйна

13:37, 07 октомври 2022
Вместо за дарения киберпространството вече се използва за финансиране на войната, сочи проучване
Проруски групи използват криптовалути във войната с Украйна
Опасенията, че Русия ще се насочи към криптосвета, за да заобиколи санкциите на Европейския съюз се появиха още с решението за налагането им

Проруски групи набират средства в криптовалути, с които финансират военни операции в Украйна и заобикалят европейските санкции, наложени срещу Русия заради войната. Така се твърди в изследване на компанията за оценка на цифрови активи и управление на риска "Ти Ар Ем Лабс" (TRM Labs).

Докато в началото на войната в киберпространството се формираха кампании за набиране на дарения в помощ на украинските бежанци, включително и в криптовалути, сега това се променя. В проучването се твърди, че за последните седем месеца проруските групи са набрали около 400 000 долара в криптовалути. Групите си комуникират с желаещите да финансират войната в приложението „Телеграм“.

Проучването дори идентифицира конкретно някои от проруските групи, които действат в киберпространството. Една от тях е "Таск форс русич" (Task Force Rusich). Тя е вече санкционирана от американското министерство на финансите и и се смята за "неонацистка паравоенна група, участваща в бойни действия в Украйна, паралелно с руската армия". В своя канал в "Телеграм" тази група набира криптовалута за закупуване на различни продукти с бойна употреба.

„Новоруски координационен център“, която е създадена още през 2014 г. е набрала минимум 21 000 долара в биткойни за закупуването на бойни дронове.

Опасенията, че Русия ще се насочи към криптосвета, за да заобиколи санкциите на Европейския съюз се появиха още с решението за налагането им. Министерството на финансите на Русия планира да позволи на всички икономически сектори в страната да приемат биткойни и каквато и да е друга криптовалута за международните си търговски операции, съобщи ТАСС.

Миналият месец централната банка и министерството на финансите се обединиха около проектозакон, създаващ регулаторна рамка за приемане на цифрови активи при плащания. Това стана след като преди време лично президентът Владимир Путин изрази опасения, че страната може да изпусне възможностите, които дава криптовалутната система.

За да стигнат до информацията за групите, близки до Русия, от "Ти Ар Ем Лабс" са правили кръстосани проверки през различни сайтове. Те обаче подчертават, че не могат да твърдят, че въпросните групи са свързани с руското правителство.

Предвиждайки този проблем, Европейският съюз планира по-сериозни регулации за обмен на криптовалути с участието на руснаци, съобщиха от CoinDesk. Възможността за инвестиции в размер на 10 000 евро ще бъде отменена и така руските граждани няма да могат да държат криптовалути в европейски крипто портфейли.

Етикети:
Русия, Украйна, крипто
Още от Крипто